videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 1)

U Sabornoj crkvi u Sarajevu služena božićna liturgija

Božićna liturgija u Sarajevu upriličena je u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice, u kojoj su vjernici uz molitvu dočekali Božić.

Svetu liturgiju prevodio je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu. Zbog pandemije svečanoj liturgiji prisustvovao je manji broj vjernika nego što je uobičajeno.

Božić je vrijeme kada crkva podsjeća na važnost riječi Hristovih, ali i običaja među kojima je najvažniji čin oprosta. Hrišćani koji su tokom godine bili u svađi trebali bi da se na Božić izmire, te jedni drugima da oproste, poručio je protojerej-stavrofor Stupar te pozvao na uspostavljanje mira, čovjeka samog sa sobom, ali i sa ljudima oko sebe.

„Poruka današnjeg praznika rođenja sina božijeg obavezuje nas da svuda oko sebe gradimo mir. Svi mi znamo šta znači kada se nemir useli u srce i kada nemir kontroliše razum i kada čovjek počinje da bježi od drugih nemoćan i izgubljen.“

Tokom služenja liturgije podsjetio je vjernike na običaje, da njihovo sprovođenje ne bude puko izvršavanje, nego važnost podsjećanja na život, blagodat koju je čovjek dobio rođenjem. Stupar je, također, istakao da se u molitvama vjernici sjete i onih koji se u teškim vremenima za čovječanstvo nesebično bore sa opakom pandemijom.

„Ljubav prema bogomladencu podsjeća nas da i ovih dana i u vrijeme velikih iskušenja zahvalimo ljekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života i na ovaj način kroz svoju nesebičnu žrtvu pokazuju da su zaista djeca božija, da vrše riječ hristovu i da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje.“

A ta ljubav i žrtva obavezuju da čovjek mora graditi čvrste veze temeljene na ljubavi, bilo da je to u braku, porodici, širem društvu i crkvi, poruka je iz sarajevske Saborne crkve povodom Božića.

federalna.ba

liturgija Sarajevo Božić
Velež FK Velež FK Sarajevo Sarajevo Kup BiH
0 18.05.2022 20:38
Sarajevo Velež Kup BiH Dženan Uščuplić
0 17.05.2022 17:08
LGBT Sarajevo Zakon o istospolnim zajednicama
0 16.05.2022 17:23
voz Visoko Sarajevo Adnan Šteta Željeznice FBiH Enis Džafić
0 15.05.2022 18:42
Ivica Osim fudbal nogomet sport BiH Sarajevo sahrana
0 14.05.2022 14:33