U Muzeju Brčko distrikta BiH otvorena izložba 'Od sjemena do sofre'

U Muzeju Brčko distrikta BiH otvorena izložba 'Od sjemena do sofre'

U Muzeju Brčko distrikta BiH otvorena je etnološka izložba pod nazivom „Od sjemena do sofre“. Izložba prezentira put od uzgoja žitarica do pripreme i konzumacije hrane.

Kustosica Muzeja Vanja Žigić je kazala da posjetioci imaju priliku vidjeti različite alate i pomagala koji su korišteni u svakodnevnom životu, kako za obradu zemljišta, tako i za pripremu hrane.

- Tu su plugovi, dijelovi volovske orme, stupe za pravljenje maslaca, za pravljenje pekmeza, kao i posude koje su korištene prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Također su prikazane dvije sofre na kojima se vidi kako se nekada objedovalo, kakvi su bili običaji i procesi prilikom jela- kazala je Žigić.

Izložbeni eksponati su, uz one iz muzejskog depoa, pribavljeni iz sela iz okoline Brčkog, brčanskog Preporoda, Fondacije porordice Bećirević i Muzeja Semberije iz Bijeljine.

Saradnica Muzeja, magistrica arheologije, Enida Murselović je kazala da je pitanje ishrane, priprema i obrada hrane, oduvijek bilo zanimljivo etnolozima.

- Međutim, pored toga što će naši posjetioci biti u prilici pogledati sve faze obrade žitarica, od uzgoja do njihove konzumacije, oni će moći pogledati i zanimljive eksponate kao što su  cjeline bosanska soba sa sofrom i seoska soba sa otvorenim ognjištem i posuđem za pripremu hrane- izjavila je Murselović.

Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta BiH  Aleksandar Đurić je kaazo da je izložba postavljena u okviru manifestacije obilježavanja „Noći muzeja“.

- Ovo je lijepa prilika da i našim građanima, ali i potencijalnim turistima pokažemo kako se to čuvala tradicija, na koji način se tada egzistencijalne stvari događale: od proizvodnje hrane, upotrebe različitih oruđa i tome slično. Sve je to prilika koja u pogledu turističke valorizacije ima svoju primjenu kada je u pitanju turizam, i Brčko distrikt se može pohvaliti jednom takvom bogatom tradicijom- izjavio je Đurić.

federalna.ba/Fena

Muzej Brčko distrikta BiH Od sjemena do sofre izložba
Collegium artisticum Muhamed Bajramović izložba
0 20.06.2022 18:23
Asocijacija za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini fotografija izložba Tuzla
0 16.06.2022 21:10
Ron Haviv Beograd izložba
0 10.06.2022 14:17
Marin Topić kultura BiH izložba
0 02.06.2022 21:10
Razgovarajmo o umjetnosti izložba izložba slika Široki Brijeg BiH Dario Pehar
0 07.05.2022 08:58