videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

U fojničkom samostanu još vjeruju u čuda - da možemo otvoriti srca

Pratili smo doček najradosnijeg katoličkog blagdana u franjevačkom samostanu u Fojnici. Misno slavlje predvodio je fra Mirko Majdandžić, gvardijan Samostana Duha Svetog. Ovaj nam Božić treba donijeti znanje da jedni s drugima možemo razgovarati. Ako to ne uspijemo, onda je Božić prošao mimo nas - poruka je iz samostana koji više od 650 godina kao zaštitnik stoji iznad Fojnice.

U samostanskoj zgradi koja kao da lebdi iznad Fojnice već sedmo stoljeće bosanskohercegovački franjevci strpljivo i uporno čuvaju bogatu arhivsku građu, koja svjedoči o stoljećima zajedničkog života na ovim prostorima. Istina, nekada teškog, a nekada malo ljepšeg, ali zajedničkog, a uz njega i svjedočanstvo - o ljudima koji su se i sa tuđinima, zbog ljubavi prema zemlji u kojoj jesu, znali i mogli sporazumjeti. Nažalost, danas je u zemlji koja ima najviše deklariranih vjernika razumijevanja sve manje, a prijetnje ratom i ponovnom napuštanje kuća ne prestaju ni za blagdane, kada svi očekuju čudo.

„Mislim da bi bilo najveće čudo - i, zapravo, i jest najveće čudo - da mi otvorimo srca, a kad mi otvorimo srca, onda će se ostala čudesa događati sama od sebe“, kazao je fra Mirko Majdandžić.

U vremenu u kojem smo sve više podložni onom materijalnom i onom što nas tjera od naših kuća, Božja riječ i Bog - koji je dobrota, praštanje i razumijevanje - nikada nam nisu bili potrebniji, poručio je fra Mirko brojnim vjernicima, koji su u Fojnicu stigli iz svih krajeva svijeta.

A nakon Ponoćke, kratko druženje pred samostanom, pa vatromet, nakon kojeg će vjernici u svojim kućama sa porodicom, prijateljima i komšijama radovati se blagdanu koji slavi Isusovo rođenje. A iz samostana za ovaj najradosniji blagdan fram Mirkova poruka, prije svega katolicima: „Ako nas ovaj Božić ne takne i ne probudi suosjećanje prema drugom čovjeku, da ne probudi u meni mogućnost razumijevanja drugog čovjeka, pa makar on govorio i nekad blentave stvari, a da ga razumijem zašto tu blentavu stvar govori, ako to Božić nije uspio, onda nismo ništa izuzev vatrometa napravili“.

I dok vjernici uživaju u blagdanskoj atmosferi, za fratre fojničkog samostana Božić je radni dan, ali, opet, nekako drugačiji i topliji od ostalih u godini. U kojoj, opet, svakog dana svojim primjerom svjedoče o ljubavi prema čovjeku i ljudima, ali i zemlji, koju tako nesebično čuvaju i vole.

federalna.ba

Fojnica fra Mirko Majdandžić Mirko Majdandžić Božić
fra Mirko Majdandžić Mirko Majdandžić
0 17.04.2022 21:11
Siročad Pločari Polje Fojnica djeca
0 12.03.2022 18:51
MUP SBK krađa novca Fojnica džamija
0 09.03.2022 09:33
medvjedica Fojnica Pionirska dolina Busovača
0 04.03.2022 22:28
Fojnica Reumal
0 28.01.2022 17:35
Božić Mostar SPKD Prosvjeta Prosvjeta
0 08.01.2022 21:06