videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

U Bihaću prvi put organizirana Sedmica arhitekture

Protekla sedmica u Bihaću bila je u znaku arhitekture. Grad Bihać, odnosno Služba za urbanističko planiranje i građenje prvi put organizirali su Sedmicu arhitekture „Urbanizam u pokretu“. Kroz niz organiziranih događaja želja je bila prikazati novi pristup planiranju i oblikovanju prostora gdje su uključeni i građani i akademska zajednica.

Prva izložba u sklopu manifestacije Sedmica arhitekture u Bihaću bila je „Historija arihtekture Bihać“ koja hronološki prati razvoj grada od utvrde do modernog grada.

"Karakteristika je da smo se potrudili da pronađemo stare da tako kažem skice, arhitektonske nacrte koji ustvari govore mnogo više o određenim građevinama", navodi 
Dino Dupanović, autor izložbe "Historija arhutekture Bihaća".

"To je prije svega džamija Fethija koja je, ima već sama po sebi svoju raznolikost jer je to spomenik iz gotičkog perioda preinačena u džamiju, zatim naša Kapetanova kula, crkva Svetog Ante Padovanskog, Turbe", kaže stručna savjetnica za urbanističko planiranje u Gradskoj upravi Bihać Vanesa Mehić.

Kako Bihać kao moderni grad vide arhitekti i studenti prikazano je na izložbi „Urbanizam u pokretu“.

"Nastala je kao selekcija 12 odabranih radova koji su rezultat nastave, redovne nastave na Arhitektonskom fakultetu. 12 radova smo poslali u Bihać na žiriranje i lokalni žiri koji je organizovao Grad Bihać je odlučio da nagradi tri rada i simboličnim nagradama", pojašnjava Ibrica Jašarević, saradnik na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

"Ostatak koncepta prati formu dva centralna prostora koja su u suštini dva heksagona, i samim tim ostale izlomljene lamele kao i saobraćajnica sve prate oblik centralnog prostora", kaže Zerina Dacić, studentica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Osim izložbe radova studenata prikazane su još dvije selekcije.

"To je selekcija radova koju smo proveli na konkursima za izradu sportsko-rekreacione zone Aleja i bazena. I treća su prostorne inicijative", istakla je šefica Odsjeka za urbanističko planiranje i građenje Grada Bihaća Sijana Hošić.

U sklopu manifestacije „Sedmica arhitekture Bihać“ osim nekoliko izložbi organiziran je i razgovor sa građanima, promocija publikacije „Hatinac“, šetnja gradom, a posljednjeg dana manifestacije panel diskusija „Noći arhitekture“ sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine i regije.

federalna.ba

Bihać sedmica arhitekture