Tijuana donosi zakon o zabrani balada koje hvale meksičku trgovinu drogom
(Izvor: Jerritt Clark/Getty Images for Amazon Music)

Tijuana donosi zakon o zabrani balada koje hvale meksičku trgovinu drogom

Tipična pjesma Peso Pluma, jednog od najpopularnijih pjevača u Meksiku, može početi gitarom i trubom, zvučeći kao nešto za stariju publiku – ali onda slijedi tekst koji govori o pošiljkama droge, hrpama keša i pištoljima optočenim dijamantima. Peso Pluma je proizveo neke od najozloglašenijih nedavnih primjera narkokoridosa – balada koje slave podvige meksičkog podzemlja koje su izuzetno popularne ne samo kod kuće, već i širom Latinske Amerike i SAD-a. Jedna od njih – počast pješadiji kartela Sinaloa – vjerovatno je doveo do nedavnih prijetnji smrću koje je primio u pograničnom gradu Tijuani, zbog čega je bio prisiljen da otkaže koncerte.

Ove sedmice, lokalni političari su glasali za zabranu izvođenja ili čak sviranja narkokorida u gradu, u posljednjem pokušaju političara da cenzurišu žanr – iako se čini da su prethodni takvi napori, ako ništa drugo, samo povećali njegovu popularnost.

Corridos potječu iz sjevernog Meksika, gdje su nekada pričali o životima i krvavim sukobima ozloglašenih razbojnika i revolucionara. Posljednjih decenija, međutim, fokusirali su se na narko bosove u zemlji sa tekstovima koji opisuju poslove sa drogom i brutalna ubistva. Poznate pjesme uključuju počast bosovima organiziranog kriminala poput Joaquína “El Chapo” Guzmana. Ponekad trgovci plaćaju umjetnike da pišu i izvode pjesme o njima, prikazujući ih kao herojske odmetnike. Meksički političari dugo su pokušavali da ušutkaju koridose za čije stihove kritičari kažu da veličaju nasilje i trgovinu drogom. Ali u nekim slučajevima pjesme kritiziraju realnost života onih koji su pogođeni militariziranim "ratom protiv droge", koji je počeo 2006. godine i izazvao porast nasilja u Meksiku.

Vlada Tijuane je u srijedu usvojila zabranu narkokorida, rekavši da želi smanjiti nasilje štiteći djecu i adolescente od ove vrste muzike. „Zato što bez obzira koliko oružja ova zajednica zaplijeni ili uhapsi, najvažnije je voditi računa o mentalnom zdravlju, koje počinje gledanjem i slušanjem“, rekla je gradonačelnica Montserrat Caballero Ramírez. Kazne za kršenje zabrane mogle bi iznositi 70.000 dolara i ići će za programe prevencije i liječenja ovisnosti.

Gradonačelnik je dodao da se zabrana odnosi samo na narkokoride, a da su drugi umjetnici dobrodošli u Tijuani. Tijuana, koja se nalazi preko granice sa San Diegom, redovno je među najnasilnijim gradovima u Meksiku i svijetu. U 2022. godini bilo je 105,1 ubistvo na svakih 100.000 stanovnika.

Različiti drugi gradovi i države su u prošlosti provodili zabrane. Izdvajaju i konkretne primjere zabranjenih umjetnika, od Tigres del Norte do Los Tucanes de Tijuana i El Komandera. Ali takve mjere nisu učinile ništa da naruše popularnost žanra, što je dokaz utjecaja trgovine drogom na popularnu kulturu. Nasuprot tome, jedno istraživanje je pokazalo da su pokušaji cenzure bili samo komercijalni dodatni poticaj za umjetnike.

"Kazne i otkazani koncerti samo su dodali sliku El Komandera kao buntovnika i pretvorili ga u heroja u očima njegovih obožavatelja", napisali su autori.

Možda i važnije, kritičari cenzure kažu da ona jednostavno cilja na umjetnike umjesto na korijenske uzroke nasilja – i da preokreće temeljni uzrok: okrivljavanje narkokorida za nasilje nad drogom, a ne obrnuto.

federalna.ba/The Guardian

Meksiko Zabrana