videoprilog Melihe Škrijelj i Merile Dizdarević (Mreža)

Tender za partnere

Jesu li Čović i Dodik otvorili politički tender, pa ko da više iz Sarajeva, taj će i biti partner za vlast. Znaju li probosanske, građanske, bošnjačke stranke šta hoće i šta žele u pregovorima sa Čovićem i Dodikom. Imaju li svoje uslove, plan i cilj. Imaju li bar jedan strateški projekat za početak. Jesu li se sve izgubile pred Čovićevoj sigurnosti i Dodikovoj bahatosti. Znaju li čuvari BiH iz Sarajeva i lijevi i desni i ovi sa centra šta hoće osim vlasti, premijerskih i ministarskih funkcija, direktorskih pozicija. Jeste li kapitulirali pred Dodikovim zahtjevima i Čovićevim uslovima. Znate li šta radite, kuda vodite i s kim. Ko drži ključ sarajevske stranačke enigme?

Gužva u HDZ-ovom domu. Stolica viška, ali zna se da prvu drži Dragan Čović.

"Morat ćete se mijenjat, rotirat. Ja sam svoj mandat davno stavio na dispoziciju vama", kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

A ruku pružio njima. Trojki, koja predstavlja osmorku, s tendencijom rasta do devetorke, potencijalno jedanaestorke. Koncept dogovoren, program u pripremi.

"Pazi šta želiš, pazite šta želite", naglašava novinarka Senka Kurt.

Politički analitičar Žarko Papić kaže: "Veoma je bitno ići na tzv. vin-vin strategiju, strategiju u kojoj svi dobijaju. Novi pristup, nova matrica igra se u njiihovom, osmorkinom dovrištu, a ne u starim dvorištima, u kojim ovi igraju i pobjeđuju uvijek."

"Nama ne treba matematika nego nam treba jasna stav ovo o čemu cijelo vrijeme pričamo šta mi hoćemo jer znamo šta nećemo", navodi novinar Sead Numanović.

"Mora se znati šta to traži Čović, sta mu možemo, a šta mu ne možemo dati", istakao je direktor Centra za nžmir i multietničku saradnju Mostar Safet Oručević.

A nakon što je dobio Dom naroda po svojoj mjeri, Čović traži vlast. Bez političke konkurencije, ojačan Miloradom Dodikom traži sve, diktira vrijeme i tempo pregovora. Ali i učesnike istih. U pozadini sa staro, dugogodišnjom političkom braćom, kako je nazivao SDA, sada je Čović službene pregovore započeo sa delegacijom prijatelja, koji više nisu isključivo bošnjačka legitimna strana.

"Rokovi ističu i naša je želja da u vlast kako je god napravili, da je imamo do kraja ove godine", tvrdi Čović.

"Postigli smo visok nivo saglasnosti da buduće vlade imaju konretan program i kontetan plan djelovanja, a ne da se formira Vijeće ministara ni Federalna vlada ni vlade na drugim nivoima samo na osnovu toga što ima dovoljan broj zastupnika, dovoljan broj ruka i podjela resora", naveo je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković kaže: "Ovaj neki novi pristup, jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima u BiH napokon može smanjiti taj prostor populizma u kojem profitiraju samo interesne grupe i pojedinci i da naši kvalitetni dogovori programski mogu donijeti rješenja od kojih će korist imati svaki građanin ove zemlje jednako na cijelom prostoru BiH."

U tom pristupu bez teških političkih tema, a programe će međusobno stranački usaglašavati, odnosno tek definirati jer je to uvjet za formiranje vlasti. Dok oba bloka nude programe koji će državu voditi u EU a građanima ponuditi bolji standard, jasno je da će uslov svih uslova za konačno koaliranje biti stare nove teme, starih novih partnera - Izborni zakon i državna imovina.

"Ja očekujem da će doći do nekog zdravog razuma, da će sjesti čelnici tih stranaka bez obzira koliko su oponenti i dogovoriti nekoliko najvažnijih tačaka sa kojima se mora zajednički izaći prema Dodiku i Čoviću da ne bi ispalo da su Dodik i Čović napravili tender i da ko im da više da će oni izabrati partnera. Mora se znati donja crvena linija", naglašava Oručević.

"Ovo je u potpunosti jedna drugačija igra. Ona se igra na višim razinama. Neki od političara ili većina prvaka od probosanskog bloka SDP, Naša stranka, NiP, Kasumović, itd., većina njih nikada nije sudjelovala u toj visokoj politici. Vidjela sam sam da je gospodin Forto prije ili poslije susreta u Mostaru napisao na twiteru evo nas u Mostaru, biće topla jesen. Prvo meni u politici ne treba romantizam. Ozbiljan političar napiše stigli u Mostar. Razgovarat ćemo sa Čovićem, nadamo se, ne znam dogovoru oko formiranju vlasti", kaže Kurt.

"Ono što mrene zbunjuje i što me jako brine što nema nikoga iz konglomerata tih silnih stranaka ko će izaći i reći jasno e ovo je minimum ispod kojeg mi nećemo ići. Ne zanima nas, ne mora se vlast formirati ako se ovo ne ispuni. Borba je za tog 13. delegata u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, kada se to razjasni onda ćemo znati i ko je u vlasti jer je to odlučujući element i tu je iza scene jedna prilično dinamična da ne kažem žestoka bitka oko tog 13. delegata i svi su fokusirani na to", istakao je Numanović.

"Ja mislim da je pozicija HDZ-a i SNSD-a u budućim pregovorima slabija nego što nam se čini. Volio bih da sam u pravu, ne mogu biti siguran naravno, samo zato što je njima puno više stalo da budu na vlasti nego recimo osmorki koja ima ili program ili nećemo zato što njima je opstanak na vlasti uslov da opstanu kao političke organizacije. Osmorci nije", pojašnjava Papić.

Od onih koji su zbog blokada federalne i državne vlasti završavali na crnim listama, Čović i Dodik su se nametnuli kao oni koji uvjetuju buduće konture vlasti. Prvo program pa fotelje- priča je to dok prebrajaju ruke. Kada šešir odluči ko je vrećina u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda trgovina tek počinje. A Čović je već uspostavio cijenu. I opet PAKET. Izborni zakon , žene u vlasti te drugi metod raspodjele mandata po nacionalnim kvotama, naravno u koris HDZ-a. Džentlmenski.

"Naš paket će biti i mislim da ćea sadržavati tri elementa. Prvi je EU integracija u sklopu kojih je Izborni zakon i djelimično promjene Ustava. To je paket, to je uvjet da znamo da to moramo završiti ako želimo da znamo da želimo biti zajedno u vlasti. Drugi je paket funkcioniranje prave države", naveo je Čović.

"Nije se na sastanku ništa konkretno razgovaralo i da kažem odmah i SDP smatra da je rješavanje pitanja Izbornog zakona jedno od ključnih pitanja u BiH. To treba rješavati, o tome se treba razgovarati. Ne bježimo od te teme. Naravno da različito gledamo na neke stvari SDP bi bio najsretniji da imamo jednog predsjednika države, jednu vladu, jedan parlament i lokalni dio vlasti", istakao je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao: "Razgovarate s pogrešnom osobom. Baš me briga za te kvote. Ja vam sada govorim, Našoj stranci je program broj jedan."

A SNSD-u, Čovićevom sigurnom partneru, na državom nivou, broj jedan je državna imovina i energetski projekti. Bez saglasnosti da gradi gdje želi i šta želi Dodik neće ni sjedati za pregovarački sto. Od optimističnog Čovićevog novogodišnjeg roka, do Dodikovog majskog.

"Ja mislim da do maja neće biti konstituisani organi BiH. Vidim da ovi tamo muslimani se pate ko će, šta će. Oni bi kao nešto određivali po ustaljenim oblicima, a mislim da oni ni sami sada nisu u poziciji da oni ništa određuju i da će blok Srbi-Hrvati odlučiti ko je taj tamo od muslimana koji će ući u zajedničke institucije, o tome ćemo pričati a ne oni. Dakle, ovdje ćemo mi birati ko će ući", tvrdi Dodik.

"Pa da, oni su preokupirani međusobnom mržnjom i bolesnom željom da budu u vlasti isključujući one druge. I vidite Dodik ih vrlo jasno svrstava u muslimane pežorativno i to njima nije dovoljno da se trznu, da osvijeste, da otvore oči. To je poražavajuće i to pokazuje da će vlast u naredne 4 godine ko god da je formira u ime Sarajeva da se tako izrazim biti jako loša", smatra Numanović.

Oručević navodi: "15 godina mi imamo zastoj proaktivne probosanske politike. Polako smo dozvolili da naša politika iz ciklusa u ciklus sve više gubi na svojoj energiji, zatvara se u svoje krugove kako teritorijalne tako i političke, i da zapravo omeđili su neka tri prostora koja vode lagano u raspad BiH."

Dakle, u međuprostoru trajat će prebrojavanje i prelijetanje iz stranke u stranku. Između onih koji su protiv SDA i uz njih. A te podjele su ono na što dvojac Čović – Dodik i računaju.

"SNSD je uvidio da postoji da kažem nažalost RAZLAZ da kažem između ovih 8 političkih stranaka i SDA. SDA sa DF u ZDK-u ima 12 poslanika, a 8 političkih stranaka ima 13 poslanika. To pokazuje da jedni bez drugih niti treba da idemo niti bi smjeli da idemo, posebno ne nakon ovakvih izjava koji dolaze od strane lidera SNSD-a. Uvidio je da tu postoji neki razmimoilaženje što ne bismo smjeli sebi dozvoliti. Žalosno je da evo SNSD i HDZ šalju poruke da će oni odlučiti ko će biti partner", smatra potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

"Ne komentarišem izjave gospodina Dodika. On je sigurnosna prijetnja. Bilo bi idealno da taj čovjek ode sa političke scene, to smo rekli 100 puta i nemam namjeru komentarisati njegove izjave koje vrlo često vrijeđaju veliki broj građana, normalne ljude, žrtve. Prema tome ne zanima me šta je on rekao. (Ali vi ste zajedno sa Trojkom i HDZ-om) To će biti stvar pregovora, mala je vjerovatnoća da cemo mi biti sa SNSD-om u koaliciji. Ne želim ništa isključiti, ali mislim da je mala vjerovatnoća. Ovo sto je nama tenutno fokus je formiranje Federalne vlade",  dodaje Forto.

Crvene linije, pakete, uslove pregovarači za sada ne otkrivaju. Da li će ih staviti na Čovićev sto, neki već sutra i da li ih uopšte imaju? Političku snagu imaju, ali da li je ona dovoljna da stane na crtu onih koji unazad nekoliko godina crtaju podjele BiH?

"Ne mogu govoriti u ime drugih stranaka, nama je crvena linija zapravo progam šta će biti u programu, a šta ce biti u programu je stvar pregovora. Što se tiče državnog nivoa, najvažnije je da idemo u Evropu, to je prioritet broj jedan, to je crvena linija", naglašava Forto.

"28 poslanika, koliko se bira iz Federacije BiH u Predstavnički dom, 24 posanika su iz probosanskih stranaka i naravno to treba iskoristiti, takav jedan politički kapacitet da ukoliko bi ova koalicija SNSD-HDZ kao što najavljuju krenula u nekom pravcu destruktivnom da se to sve zaustavi", ističe Osmanović.

Čović i Dodik sada su jasno nacrtali svoje crvene linije i uslove te ispostavili fakturu za potencijalne partnere pod matricom - ko da više.

"Ta se koalicija zasniva samo na jednoj činjenici u borbi kako oni kažu protiv muslimana pa znaju vrlo dobro. Žele vlast, međutim i jedna i druga grupacija žele vlast a iza tog zahtjeva kriju se razni brojni programi, razni brojni problemi, afere, svađe, prepirke tako da mi ne znamo ni s kim će biti vlast ni kakva će bti vlast a u konačnici skoro ne prepoznajemo i za šta se bore", navodi Oručević.

"Naravno da se može desiti, to se već i dešava evo vidite Dodik nije slučajno krenuo sa svoja tri uslova za formiranje vlasti. To je vrlo koordinirano sa Čovićem. Oni su u čvrstoj koaliciji koja je interesna, lična finansijska i oni diktiraju uslove bez obzira na to sšto su u manjini jer blok stranaka koji gravitiraju prema Sarajevu imaju ubjedljivu većinu i u PD državnog parlamenta i u DN džavnog parlamenta i u Predsjedništvu BiH a apsolutna smo manjina u političkom smislu. To je nedopustivo i neoprostivo", dodaje Numanović.

"Da skratim stvar, ni sa čim ne mogu uvjetovati ni Dodika ni Čovića pogotovo, ne Dodika. Ne zato što je on kao neko s kim se ne može razgovarati nego on zna da ima u ovom momentu što je nekad govorio Dino Konaković ključ je u mojim rukama. E sada to mogu govoritti Dodik i Čović -  ključ je u njihovim rukama. Bošnjaci ne znaju šta hoće, znaju li ovi iz probosanskih stranaka to moramo tek vidjeti. Ne bih da budem kukavica da prije toga ili pijetao koji kukuriče prerano ne znamo u ovom momentu", ističe Kurt.

Papić navodi: "Jako je važno, ponovit ću, da osmorka inicira elemente osnovne strukture programa pa onda unutar toga se počinje raspravljati o pojedinim tačkama u programu , dakle da ima inicijativu kao novi faktor na političkoj sceni. Može i treba da ima inicijativu i to je usput rečeno i uslo vda ostane homogena, da ne dođe do iskakanja."

Koncept imaju - sa svima svi , osim neki nikad sa SDA. Za to vrijeme prvi u Srba i prvi u Hrvata čekaju blokovski rasplet, a on će izvjesno biti okončan izborom delegata u dražvni dom naroda i to iz RS-a. Tada će se znati ko je popustio, SDA kojoj bi to mogla biti poluga za ulazak u vlast, ili će osmorka pokazati tu novu energiju i spriječiti scenario da SNSD opet ima polugu blokada u svojim rukama?

"Sujete, sitne strasti i interesi determiniraju politiku stranaka koje gravitiraju u Sarajevu, a ne strategija, um spoznaje, veze sa prijateljima. Nemao prijatelje, sve smo zapostavili. Mi konačno plaćamo cijenu tog strašnog vrlo uslovnog kazano političkog autizma u kojem je bošnjacka politika i ova građanska opcija jer mi smo čvrsto uvjereni da nam je svijet do kraja vijeka dužan. Pa nije. Zašto bi bio?", naglašava Numanović.

"Lako je reći nećemo mi dati Dodiku da na cipelama odnese dio BiH, neće Dodik ovo uraditi, neće Čović oformiti treći entitet. To nas dvije možemo reći, međutim, nije bilo ni u svijetu lobiranja ni u Evropi takvih da se Bošnjaci nametnu kao relevantan politički faktor u BiH bez obzira na njihovu brojnost", pojašnjava Kurt.

"Nismo našli načina da izgradimo mostove i prema onima koji nam i ne misle dobro i koji ne rade dobro za Bosnu. Mi moramo kao najvažniji faktor u građenju te Bosne i branjenju njene cjelovitosti, mi moramo iznaći ta rješenja. U iznalaženju tih rješenja mora se doći do tih tačaka koje su crvena linija i to je naravno jedna velika tema oko koje treba da se okupe brojne političke stranke i pojedinici i razgovaraju šta je to crvena linija. Ovo što sada rade sigurno ide u pravcu gubitka pozicija probosanske opcije u ovoj zemlji", upozorava Oručević.

U politici blokovskih podjela dva naspram jednog, blok ozidan dugogodišnjim strateškim partnerstvom za sada diktira tempo. Pitanje je hoće li i njemu doći do iskaknja, pa bi Čović osim okretanja leđa SDA, to isto, kao i 2014 godine mogao učiniti SNSD-u? Može li to biti crvena linija osmorke, čije članice i u stranačkim dokumentima imaju cilj- ne nacionalnim strankama? Ko će biti legitimna parlamentarna većina, bošnjački ili probosanski blok i koji će biti odgovor na čvrsti srpsko-hrvatski blok?

Ovo je priča iz političkog magazina Mreža, cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

koalicije izbori vlast
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
Mostar NiP skeneri izbori
0 18.05.2024 17:39
izbori bojkot Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 17.05.2024 20:09
izbori Mreža
0 14.05.2024 20:51