Tegeltija uručio ministru Forti digitalni kvalifikovani potpis

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Zoran Tegeltija uručio je digitalni kvalifikovani potpis ministru komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinu Forti u okviru procesa digitalizacije institucija Bosne i Hercegovine.

Uprava za indirektno oporezivanje aktivno radi na implementaciji elektronskih usluga uz upotrebu kvalificiranog elektronskog potpisa kao što su podnošenje PDV i PDA prijava, podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava i drugo. U skladu s tim, Tegeltija je danas izjavio da je UIO zainteresovana za procese digitalizacije institucija u BiH i saradnju s građanima s ciljem olakšanja poslovanja.

"Zainteresovani smo za sve oblike saradnje s građanima kako bi cijeli procesi bili digitalizovani, kako bi štedili vrijeme svima s kojima radimo i kako bi imali što veću sigurnost u razmjeni podataka", rekao je Tegeltija.

Dodao je da je u toku faza izdavanja certifikata za male porezne obveznike te se nada da će do kraja marta svi porezni obveznici podnositi svoje prijave digitalnim putem.

"To nije dovoljno. Uprava za indirektno oporezivanje ima mnogo procesa koje želi digitalizovati. Naš je cilj da svi oni s kojima mi radimo, prije svega poslovni subjekti i građani, ne gube svoje nepotrebno vrijeme za ono što mogu uraditi iz svojih kancelarija ili na drugom mjesto"», rekao je Tegeltija.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da su ovakvi događaji za BiH puno bitniji nego što se smatra.

"Digitalizacija nije fraza. Digitalizacija je kada vam ne treba neki papir u svakodnevnom životu. Ja od danas, zahvaljujući saradnji, entuzijazmu koji smo upravo zatekli u Upravi za indirektno oporezivanje, nijedan papir neću više potpisati u svom ministarstvu. Koliko znam, uskoro neće trebati ni kartica. Moći će se sve raditi preko web-a u toku ove godine. Mislim da je to priličan iskorak kad to radi cijela Evropa, ne samo Evropska unija", rekao je Forto.

Dodao je ovo "početak digitalne odiseje" te je pozvao sve državne ustanove, entitete, kantone i opštine da se priključe u naporu da tamo gdje je to moguće, odreknu prikupljanja nepotrebnih papira.

Svjetlana Perković, pomoćnica direktora Sektora za informacione tehnologije UIO-a skrenula je pažnju svim poreskim obveznicima koji do sada nisu podnijeli zahtjev za elektronsko poslovanje s UIO-om, da predaju što prije zahtjev za karticu, jer februarsku PDV prijavu neće moći predati klasičnim putem.

"Zahtjeve primamo do 31. januara. Poslije toga moramo primijeniti određene sankcije prema onima koji nisu podnijeli zahtjev za naš digitalni certifikat. Poslije digitalizacije i certifikovanja poreznih obveznika, uprava ide ka takozvanoj digitalnoj carini, a to znači da će ubuduće sve carinske procedure, a među njima je za sada samo jedna, biti digitalizovane. To nam nameće Evropa u kojoj je 2025. godina digitalne carine, što znači da će UIO morati pratiti te trendove", kazala je Perković.

Više detalja o korištenju digitalnog certifikata mogu se pronaći na internet stranici Uprave za indirektno oporezivanje.

federalna.ba/AA

Edin Forto Zoran Tegeltija digitalni kvalifikovani potpis
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Edin Forto
0 21.04.2024 18:03
Edin Forto Gabriel Escobar
0 18.04.2024 09:11
Almir Džuvo Edin Forto
0 11.04.2024 10:55
Elmedin Konaković Edin Forto
0 04.04.2024 14:42