SZO upozorila članice zbog kontaminiranih sirupa za kašalj
(Izvor: Ilustracija)

SZO upozorila članice zbog kontaminiranih sirupa za kašalj

Svjetska zdravstvena organizacija hitno je pozvala države da spriječe, otkriju i reaguju na slučajeve nestandardnih i falsifikovanih medicinskih proizvoda, pozivajući se na nedavne izvještaje o slučajevima dječijih sirupa za kašalj s potvrđenom ili sumnjivom kontaminacijom.

Iz SZO-a je saopšteno da su u posljednja četiri mjeseca, zemlje prijavile nekoliko incidenata u vezi sa sirupom za kašalj za djecu koji se izdaje bez recepta s potvrđenom ili sumnjivom kontaminacijom visokim nivoima dietilen glikola (DEG) i etilen glikola (EG).

"Slučajevi su iz najmanje sedam zemalja, a povezani su s više od 300 smrtnih slučajeva u tri države", navode iz SZO-a.

Istakli su da većinu smrtnih slučajeva čine djeca mlađa od pet godina.

U pitanju su toksične hemikalije koje se koriste kao industrijski rastvarači i sredstva protiv smrzavanja koji mogu biti fatalni, čak i u malim količinama, i nikada ne bi trebalo da budu u lijekovima.

Među zemljama koje pominje SZO su Gambija, Indonezija i Uzbekistan. U Gambiji u pitanju su četiri proizvoda, u Indoneziji osam, a u Uzbekistanu dva.

Iz SZO-a su istakli da do danas proizvođači za ove proizvode nisu dali garancije SZO-u za sigurnost i kvalitet, napominjući da su upozorenja o medicinskim proizvodima brzo proslijeđena nacionalnim zdravstvenim vlastima svim 194 državama članicama organizacije.

SZO je pozvao regulatore i vlade da otkriju i uklone sa svojih tržišta sve podstandardne medicinske proizvode identifikovane u medicinskim upozorenjima SZO kao potencijalni uzroci smrti i bolesti.

Svjetsko zdravstveno tijelo pozvalo je one koji su odgovorni da osiguraju da svi medicinski proizvodi na njihovim tržištima budu odobreni za prodaju od strane nadležnih organa i da se mogu nabaviti od ovlaštenih/licenciranih dobavljača.

Proizvođače lijekova iz SZO-a su pozvali da kupuju samo farmaceutske ekscipijente od kvalifikovanih i poštenih dobavljača i da provedu sveobuhvatno testiranje zaliha prije upotrebe u proizvodnji gotovih proizvoda.

federalna.ba/AA

Svjetska zdravstvena organizacija sirup za kašalj
Tedros Adhanom Ghebreyesus Pojas Gaze WHO Svjetska zdravstvena organizacija Palestina glad
0 18.03.2024 16:45
Svjetska zdravstvena organizacija Gaza djeca glad
0 06.03.2024 15:07
Svjetska zdravstvena organizacija Gaza bolnice
0 19.02.2024 10:38
Svjetska zdravstvena organizacija Gaza WHO
0 28.10.2023 12:35
Svjetska zdravstvena organizacija Libija masovne grobnice
0 15.09.2023 15:49