Stano: EU će uvesti sankcije organizatorima ilegalnih referenduma

Stano: EU će uvesti sankcije organizatorima ilegalnih referenduma

EU smatra da su referendumi o pripajanju Rusiji organizovani u ukrajinskim oblastima "ilegalni" i sve osobe koje su učestvovale u njihovoj organizaciji će biti kažnjene, rekao je danas portparol šefa evropske diplomatije Josep Borrell.

"Snosiće posljedice sve osobe koje su učestvovale u organizaciji tih ilegalnih referenduma i koje su ih podržale", rekao je Borrellov portparol Peter Stano na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u Briselu.

Evropska unija priprema nove ekonomske i pojedinačne sankcije Rusiji i na spisak će biti stavljene osobe koje su jasno uključene u te referendume, rekao je danas jedan od Borrellovih saradnika Luc Pierre Devigne u obraćanju u Evropskom parlamentu.

"Svaka podrška tim ilegalnim referendumima je ilegalna. Sve zavisi od uključenosti u tu podršku", rekao je Stano i dodao da će države članice EU utvrditi da li su aktivnosti tih osoba podložne sankcijama i da li ima razloga da im se uvedu sankcije.

Za uvođenje novih sankcija potrebna je jednoglasna odluka evropske dvadesetsedmorice.

EU je već uvela šest rundi sankcija Moskvi, među kojima je i prekid kupovine uglja i nafte. Ona je stavila i više od hiljadu Rusa, među kojima i predsjednika Vladimira Putina i brojne oligarhe, na crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Uniju.

federalna.ba/Beta

Evropska Unija Josep Borrell Rusija Peter Stano
Jens Stoltenberg NATO Rusija
0 07.12.2022 16:57
Vladimir Putin Rusija Ukrajina
0 07.12.2022 16:50
Andrey Rublev Ukrajina Rusija
0 07.12.2022 12:15
razmjena zarobljenika Ukrajina Rusija
0 06.12.2022 15:42