videoprilog Sanela Kajana (Dnevnik 2)

S obnovom Saborne crkve razvija se i zajednica Srba u Mostaru

Prije rata u gradu na Neretvi živjelo i oko 20.000 Srba. Danas tek nešto više od 8.000. Organizovali su svoj život onako kako najbolje znaju, djelujući i kroz Gradsko vijeće Mostara, vjerski život, obrazovanje, te kulturno-umjetnička društva.

S obnovom Saborne crkve u Mostaru iznova raste i razvija se i zajednica Srba u dolini Neretve. Kažu, dijele slične brige i probleme sa svojim komšijama, stanovnicima najvećeg grada južnog dijela države.

- Srbi žive i na jednoj i na drugoj strani. Mostar doživljavaju kao svoj grad i tako se i ponašaju i žive. Mi u “Prosvjeti” imamo dopunsku nastavu, na kojoj djeca izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu – kaže Sanja Bjelica Šagovnović, v.d. predsjednika Prosvjete Mostar.

Dovršava se i obnova Stare, ili kako je u Mostaru zovu, “Škole pod košćelom”. Iškolovala je brojne generacije Mostaraca. Pohađali su je i Aleksa Šantić, Vladimir i Svetozar Ćorović, Atanasije Šola i drugi. Cilj je da škola ponovo primi đake.

- Idemo korak po korak. Ako to bude uspješno, onda idemo sljedeću etapu, da to bude jedna ozbiljna škola. Da li će to biti gimnazija, da li će to biti neka dobra osnovna škola, vidjet ćemo – navodi mostarski paroh Radivoje Krulj.

- Mostar bez srpske zajednice nije Mostar kakav bi trebalo da bude i kakav je oduvijek bio. Uporedo s obnovom Saborne crkve, sigurno da će se na neki način obnoviti i nada – ističe Velibor Milivojević, vijećnik Koalicije Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar u Gradskom vijeću Mostara.

Ipak, kroz politički život, Srbi kažu da su obespravljeni. Očituje se to najviše kroz Ustav HNK-a, u kojem Srbi nisu prepoznati kao konstitutivni narod, a srpski jezik nije ravnopravan s bosanskim i hrvatskim. Kao još veći, stvarni problem navode nemogućnost zapošljavanja, posebno u javnim institucijama, a prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

- Ako imate Ustavom zagarantovana prava koja se ne poštuju, kako možete očekivati nešto drugo za šta tek treba da se izborite u zakonu? – pita Milivojević.

Iako brojčano možda najmanji, Srbi u Mostaru djeluju kao svojevrsni inegrativni faktor u ovom gradu. Nadaju se da će to biti prepoznato i ugrađeno u Ustav kantona, na način da će napokon dobiti status konstitutivnog naroda.

federalna.ba

Mostar Srbi Prosvjeta ravnopravnost HNK
Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:37
Federalni radio Radio Federacije BiH Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:14
Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 17:56
Draško Stanivuković Banja Luka Mostar
0 25.07.2021 15:40
Mostar Stari most Skokovi sa Starog mosta
0 25.07.2021 10:35
Stari most Skokovi sa Starog mosta Mostar Šlaufijada
0 24.07.2021 17:10