Španija i Britanija pozivaju NATO da obrati pažnju na rusku prijetnju iz Afrike
(Izvor: EPA-EFE/FERNANDO ALVARADO)

Španija i Britanija pozivaju NATO da obrati pažnju na rusku prijetnju iz Afrike

Sve veći uticaj i aktivnosti Rusije u Africi predstavljaju "zabrinjavajuću" prijetnju po sigurnost zemalja NATO-a, zajedno sa njenom invazijom na Ukrajinu, i time mora da se pozabavi vojna alijansa, rekli su u srijedu španski i britanski ministri odbrane.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Madridu, španjolka Margarita Robles rekla je da je širenje operacija ruske države i ruskih privatnih sigurnosnih kompanija, poput Wagner grupe u zemljama poput Malija i Libije, "veoma jasno" i optužila ih za podsticanje organiziranog kriminala i terorizma.

- NATO ne može ostati ravnodušan u ovoj situaciji - dodala je.

Britanac Ben Wallace, koji je u Madridu na bilateralnom sastanku uoči domaćina samita NATO-a u Španiji krajem juna, rekao je da bi rastuća nestabilnost u kombinaciji s glađu u Africi mogla značajno uticati na Evropu.

- Ako Rusija može koristiti migrantske tokove kao oružje na jednom kraju Evrope, oni ga sigurno mogu koristiti i na drugom - rekao je.

On je mislio na navode zapadnih vlada da je u prošlogodišnjoj graničnoj krizi Evropske unije Rusija podržala saveznicu Bjelorusiju u ohrabrivanju hiljada migranata koji bježe od rata u drugim dijelovima svijeta da pređu prema Poljskoj u znak odmazde za sankcije EU.

federalna.ba/Fena

NATO Rusija
Harkov Rusija napad Ukrajina
0 27.06.2022 11:18
Turska Rusija sankcije
0 26.06.2022 22:20
samit G7 G7 Rusija nafta
0 26.06.2022 19:40
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
Turska Švedska Finska NATO Recep Tayyip Erdoğan
0 26.06.2022 13:21