Slaven Raguž: Vlada FBiH nema razloga za slavlje

Ovog ponedjeljka u političkim minutama Jutarnjeg programa sa Adnanom Trtovac - Slaven Raguž, zastupnik u Parlamentu FBiH. 

Kako gleda na izmjene članova u Komisiji za izbor i imenovanje FBiH? Jesu li one put do imenovanja Marina Vukoje? Kako ocjenjuje rad Federalnog parlamenta? Ima li federalna vlada razloga za slavlje?

Govorimo o raspadu i radu državne koalicije, izmjenama Izbornog zakona BiH i sigurnosnoj situaciji.

- Gospodine Raguž poslednja sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta mogu slobodno reći je bila maratonska ali činjenica je da je došla nakon dugo vremena. Ponovo je Zastupnički dom imao određenu veliku pauzu u kojoj apsolutno nije bilo rada. Na poslednjoj sjednici između ostalog su zamijenjeni članovi opozicije iz komisije za izbor i imenovanje. Većina opozicioni stranaka kaže da je to zapravo trasiranje puta za imenovanje Marina Vukoje u sud. Kako vi gledate na te promjene u komisiji za izbor i imenovanje?

 

“Imenovanje gospodina Vukoje je trasirano davno. Dakle dva stručna povjerenstva su rekla da je on taj koji će biti izabran na mjesto u ustavnom sudu, tako da to nije nikada bilo ni upitno. Ove izmjene koje su se dogodile u povjerenstvu za imenovanja je samo realizacija odnosno vjerojatno finalni čin u imenovanju ne samo gospodina Vukoje nego cijelog niza imenovanja koje stoji, čeka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije. Ali pokazuje da postoji ono što ja od početka govorim određena doza nepovjerenja unutar vladajuće većine koja je rezultirala time da mi imamo određenu neću reći blokadu nego kočnicu u radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije gdje smo praktično više od dva mjeseca pauzirali u radu. Nismo apsolutno ništa radili kao zastupnici za dobrobit onih koji su nas birali, tako da mislim da je put za imenovanje Vukoje ne samo njega nego svih imenovanja koji stoje na dnevnom redu na čekanju, je ovo samo jedan finalni čin u realizaciji toga. Put je trasiran i ja se nadam da ćemo sada napokon krenuti raditi ono za što nas je narod birao. Dakle posljednja sjednica jeste bila maratonska ali i sve ostale su bile maratonske zato što se pola sjednice odvoji na razgovaranje o samima sebi, razgovor o poslovniku o načinu funkcioniranja samo mali dio tek tamo negdje kasno, krene se razgovarati o zakonima, o strategiji, o poljoprivredi, o onim dokumentima o kojima u biti narod čeka da o njima diskutujemo.  Tako da vjerujem da je ovo samo jedan finalni čin u realizaciji imenovanja i kadrovske politike ove izvršne vlasti. Nadam se da su izgladili sve ono nepovjerenje unutar vladajuće većine koje je do sada bilo blokada odnosno kočnica u radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.”

 

-Da jedno od imenovanja jeste i imenovanje predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Znamo da je gospođa Mirjana Marinković Lepić podnijela ostavku davno na tu funkciju. Upravo je zbog toga i prošla sjednica Zastupnička doma bila na neki način odgođena nije zapravo ni počela. Je li ovaj način dakle izmjene članova u komisiji za izbor i imenovanje zapravo jedini način da se konačno riješi i to pitanje predsjedavajućeg doma.-

 

"Mislim da nije jedini način, ali jedan je od načina da se i to riješi. Mislim da nije bilo do sada apsolutno nikakvih ni opravdanja ni zapreka da se odradi bilo kakvo imenovanja i zamjene koje je vladajuća većina planirala napraviti, nego ponavljam radi se o određenoj dozi nepoverenja unutar same vladajuće većine. Plaćamo cijenu onoga što se dogodilo na početku mandata, to je da se prebrzo srljalo u fotelje, prebrzo se pristalo da se uđe u određene pozicije moći bez gledanja šta će to srljanje u fotelje imati kao svoju posljedicu. Kao posljedicu ima činjenicu da mi praktično u dvije godine mandata nismo ni deset zakona usvojili niti nekakvih pravnih akata koji su u domeni odgovornosti Zastupničkog doma Parlamenta Federacije. Tako da ne bih rekao da je do sada bilo nekakvih problema, radi se o međusobnom nepovjerenju ponavljam unutar vladajuće većine koje je sada riješeno ovim izmjenama u povjerenstvu za imenovanje gdje su stavljene ljudi koji očigledno neće kreirati apsolutno nikakav problem u realiziranju kadrovskih rješenja koje je vladajuća većina imala u planu riješiti pa samim tim i zamjenu predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Federacije. Neka saznanja iz hodnika da bi to trebao biti gospodin Dragan Mioković, pa evo čekati ćemo slijedeću sjednicu koja je spominje se 08.05 kao datum, ja mislim da neće biti tada da će biti nekad kasnije. Vidjet ćemo na toj sjednici hoće li se otkočiti rad Parlamenta po pitanju i ne samo imenovanja predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije nego i svih drugih koji čekaju.”

 

-Znamo zvanično da je Naša stranka zapravo predložila gospodina Miokovića za novog predsedavajućeg  doma. Na sjednici ste raspravljali i o informaciji o sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kakve ste podatke vidjeli u toj informaciji? Kakva je sigurnosna situacija u Federaciji?-

 

“Pazite po podatcima koji su nama prezentirani, informaciji koju smo dobili kao službeni podatak kod nas teče med i mlijeko nema korupcije, nema gospodarskog kriminala, sva kaznena djela su u opadanju jer se radi o statistikama koje županijska Ministarstva unutarnjih poslova dostavljaju Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova i onda oni samo to stavljaju u jedan zbirni dokument koji se prezentira nama kao informacija o sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Konkretno u našoj županiji ovde Hercegovačko-neretvanskoj,  Zapadnohercegovačkoj i ove tri županije gdje su Hrvati većina, nema korupcije, nema gospodarskog kriminala. Slučajevi velike korupcije se broje, mislim da je registriran 1 a u Hnž-u 3 slučaja visoke korupcije stoje i povlači se taj statistički podatak već godinama. Dakle sama informacija koju smo mi dobili je irelevantna ne odražava stvarno stanje na terenu nego se radi, u biti je dokaz nerada Županijskih ministarstava unutarnjih poslova, pogotovo Županijskih tužiteljstava koji nisu u stanju procesuirati ogromnu korupciju ni istraživati ogromnu korupciju koja je rak rana života ne samo u Federaciji Bosne i Hercegovine nego i u Bosni i Hercegovini. Tokom sjednice diskutovalo se ne samo o tome, diskutovalo se općenito o sigurnosnoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje sam ja problematizirao rad institucija pogotovo unutarnjih poslova sa razine Federacije koji uzeo sam primjer incidenta u Stocu i incidenta u Mostaru gdje su institucije sa pravom posjetile žrtve incidenta u Stocu. Digao se jedan medijski pritisak ponavljam sa pravom koji je rezultirao određenim istražnim radnjama u tom incidentu dok se u isto vrijeme dogodio incident u Mostaru gdje nije bilo ni ministara koji su posjećivali žrtve u bolnici, porodice žrtava. Tako da sam ja problematizirao selektivni tretman Federalnih institucija unutarnjih poslova kada su u pitanju incidenti koji se događaju ovdje u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje se incidenti dijele na osnovu nacionalnosti. Moramo krenuti svi od svoje osobne odgovornosti, mi zastupnici, izvršna vlast koja je naša uloga u stvaranju sigurnog ambijenta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pogotovo ako vidimo u kakvim okolnostima ovih dana žive građani Bosne i Hercegovine šta dominira medijsko- političkim prostorom. Ili dominiraju ove vijesti koje ste vi, izvrsne vijesti o našim uspjesima u znanstveno istraživačkom radu ili dominiraju Milorad Dodik, Dragan Čolić i vijesti o secesionizmu i ovi koji se bore da ne dođe do secesionizma, o izmjenama izbornog zakona i svemu drugom što ne tretira direktno život običnog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Dakle ja sam problematizirao sve ove stvari da krenemo napokon razgovarati iskrenih namjera i polazeći od odgovornosti koju nosimo svi mi osobno za stanje sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.”

federalna.ba

Slaven Raguž
Plenum Haris Šabanović Slaven Raguž Mirsad Čamdžić
0 27.05.2024 22:20
Slaven Raguž Dobro jutro, Bosno i Hercegovino jutarnji program
0 28.04.2024 17:31
Dnevnik D Slaven Raguž
0 15.02.2024 21:18
HRS PDP Slaven Raguž Branislav Borenović skeniranje
0 13.11.2023 17:08
HRS PDP Slaven Raguž Branislav Borenović
0 11.11.2023 14:32