videoprilog Senade Mujezinović (Dnevnik 2)

Skupština KS-a odlučuje o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje

Skupština Kantona Sarajevo ovog utorka odlučuje o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje. Odluka je privremena, predviđa zaštitu 16.000 hektara, a gradnja bi bila dozvoljena u trećoj i četvrtoj zoni. 

Sarajevsko polje snabdijeva 90 posto grada vodom, grada od oko pola miliona stanovnika. A već sutra skupštinski zastupnici Kantona Sarajevo moći će da glasaju za usvajanje Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje".

"Ne znamo šta će na tom smanjenju od 32.000 hektara privremenog smanjenja biti infrastrukturno izgrađeno", ističe akademik hidrolog Muriz Spahić.

Važećom odlukom iz '87. propisana je vodozaštitna zona na 58.000 hektara, a nova je umanjuje za oko 32.000 hektara, jer se 10.000 hektara odnosi na RS. Ključna razlika je da se na porostoru od 200 hektara na prostoru Ilidže oslobađa prethodnih zona i proglašava trećom i četvrtom zonom i time se gradnja dozvoljava.

"'80-ih godina, kada je donesena još uvijek važeća odluka o vodozaštitnoj zoni izvorišta Sarajevsko polje, imali smo društveni interes. On je upravljao i bio nit vodilja, a sada imamo privatni interes na djelu", navodi Anes Podić, aktivista Udruženja Eko akcija.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur istakao je da je upravo dio vodozaštitne zone najbolje zemljište i da su to najatraktivnije lokacije na Ilidži.

Nacrt odluke temelji se na Elaboratu zaštite izvorišta vode za piće Sarajevsko polje, koji je usklađen sa Federalnim pravilnikom iz 2012. U kompletan elaborat koji je izrađen 2013. javnost nije imala uvid, a sam Pravilnik je 2012. bez javne rasprave donio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, koji je zbog zloupotrebe položaja na izdržavanju zatvorske kazne u trajanju od sedam godina.

"Svjesni smo da taj pravilnik treba postrožiti. Pravilnik iz 2002. je imao strože uslove tečenja podzemnih voda, a ovaj je to ublažio i ja se pitam zašto", kazala je prof. Emina Hadžić, predsjednica Komisije za nacrt privremene odluke.

Zašto se uopšte nova odluka donosi na tako lošim temeljima - ostaje nejasno i građanima i predsjednici Komisije koja je na odluku stavila i potpis. I tom odlukom Babin Do, sa koga voda ponire i izvire na Vrelu Bosne, proglašava se 4. zonom.

"Nastaju novi urbani sistemi, infrastrukturni objekti, ali prateća kanalizaciona i vodovodna mreža nisu ni pomakli, a ona koja je bila izgrađena za potrebe olimpijsklih igara je uništena", upozorava Spahić.

Elaborat utvrđuje direktnu povezanost Babinog Dola i Vrela Bosne, a za prisustvo fekalnih voda navodi neispravne kanalizacione mreže. U zdravstvenim biltenima za kvalitet vode navode se nedozvoljene količine kolimorfnih bakterija na Vrelu Bosne. Ni samo Vrelo kao zona s najstrožim zabranama nije pošteđeno prisustva ugostiteljskog objekta za čije je uklanjanje inspekcija izdala rješenje još 2009. 

"Između ostalog, tretirali smo i taj predmet koji se odnosi na ugostiteljski objekt u toj zoni. Ta informacija je proslijeđena Tužilaštvu", navodi Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS-a.

Svi zainteresovani građani mogu na sajtu Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo da vide interaktivnu mapu i na taj način prate kretanja izdavanja dozvola za gradnju u zaštićenim područjima i sve nepravilnosti mogu da prijave.

U svojim rukama 35 građana, zastupnika u Kantonu Sarajevo, ima Nacrt i prateću dokumentaciju i koliko već sutra imaće moć da odluče o sudbini vode za piće grada Sarajeva.

Do tada svi po čašu vode, živjeli, i laku noć.

federalna.ba

Skupština KS Nacrt privremene odluke za zaštitu izvorišta Sarajevsko polje
Arijana Memić Skupština KS Admir Katica NiP
0 08.04.2024 17:09
Skupština KS sigurnosna situacija nastavak
0 04.04.2024 08:15
Skupština KS Admir Katica Sigurnost
0 29.03.2024 12:43
Skupština KS sigurnosna situacija
0 29.03.2024 08:08
Abdulah Sidran Vlada KS Skupština KS
0 24.03.2024 10:36