Skupština Brčkog usvojila Zakon o djelatnosti osiguranja

Skupština Brčkog usvojila Zakon o djelatnosti osiguranja

Skupština Brčko distrikta usvojila je na sjednici u srijedu Zakon o djelatnosti osiguranja u Brčko distriktu.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da ovaj zakon upućuje na primjenu entitetskih propisa kada je u pitanju rad osiguravajućih društava na području Distrikta, primjereno njihovoj registraciji.

To znači, pojasnio je Milić, ako je osiguravajuće društvo registrirano u agenciji u Republici Srpskoj onda se primjenjuje zakon iz Republike Srpske, ili federalni zakon ako je društvo registrirano u agenciji u Federaciji BiH.

"Riječ je o jednoj oblasti gdje je i ranije vrijedio entitetski propis koji regulira ovu materiju, s tim što je važio samo osnovni tekst. Entiteti su mijenjali svoje propise čime su osiguravajuća društva koja djeluju na području Distrikta bila zakinuta u svojim pravima. U konzultacijama s drugim institucijama predloženo je ovo rješenje koje je danas dobilo potporu Skupštine Brčko distrikta", istaknuo je Milić.

Naveo je i kako je najveću pozornost zastupnika na današnjem zasjedanju izazvala informacija o isplaćenim nagradama zaposlenih u pravosudnim institucijama Brčko distrikta te da su svi zastupnici podržali inicijativu da se redefinira sustav nagrađivanja u pravosudnim institucijama od Pravosudnog povjerenstva s ciljem da se ukine dosadašnji sustav, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

"Tijekom diskusije prevladalo je stajalište o potrebi da se Pravosudno povjerenstvo zamijeni odjelom u Vladi Brčko distrikta koji bi se bavio tim pitanjem. Prepreka za realizaciju ovog krupnog reformskog zahvata, u okviru reforme kompletne javne uprave, jeste Statut Distrikta Brčko koji predviđa postojanje Pravosudnog povjerenstva. Očito je da će nam u tom smislu trebati potpora većeg broja zastupnika da bismo ciljano išli na izmjenu Statuta", rekao je Milić.

On napomenuo da je na današnjem zasjedanju Skupština informirana da Vlada nije pristupila realizaciji projekta eBeba koji bi roditeljima olakšao postupak prijave novorođenčeta te da je, uz jednoglasnu potporu svih zastupnika, ponovno zatraženo od Vlade da bez odlaganja pristupi realizaciji tog projekta i da Skupštinu u roku do 60 dana informira o onome što je poduzela.

Na 36. redovitom zasjedanju usvojeno je niz odluka o utvrđivanju javnih interesa za realizaciju nekoliko kapitalnih projekata, kao i odluke kojima su poslovni prostori u vlasništvu Distrikta dani na korištenje bez naknade za četiri brčanske udruge pacijenata: "Život s celijakijom", "Bubreg", "Luj Braj" i "Brčansko srce".

federalna.ba/Fena

Brčko distrikt BiH Skupština Brčko distrikta BiH
Brčko distrikt BiH poslovno-poduzetnički centar
0 20.09.2023 16:36
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Abdulah Iljazović Mreža Zijad Nišić
0 19.09.2023 22:09
Zijad Nišić Brčko distrikt BiH
0 17.09.2023 18:27
Zijad Nišić Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko gradonačelnik
0 13.09.2023 17:18
Vlada Brčko distrikt BiH Vlada Brčko distrikta BiH novčana pomoć
0 08.09.2023 13:37