Selimović za Sport: Domaće prvenstveno u najvećoj krizi od osnivanja KSBiH

U ovosedmičnom izdanju Sporta razgovarali smo sa Nihadom Selimovićem, predsjednikom OKK SPARS.

Za početak kaže da je ključ uspjeha Sparsa isključivo predan i mukotrpan rad.

"U seniorskoj košarci imamo situaciju da 70-80% seniorskih reprezentativaca BiH  upravo dolazi iz pogona Sparsa i to je dokaz kako smo radili u proteklom periodu. Ponosni smo na sve one koji su, ne samo napravili taj sportski rezultat, nego smo ponosni i na sve one igrače koji su stasali kao zdrave ličnosti, zdravi ljudi, a njih je na hiljade prošlo u proteklom periodu kroz Spars."

Ističe da je Spars osam puta igra juniorsku Euroligu, ali da je to sada stopirano zbog korone.

"Nadam se da ćemo ove godine nastaviti igranje u Euroligi. Moram istaći dva puta učešće na Final fouru, gdje smo u Londonu nesretno izgubili od Barcelone."

Kada je riječ o seniorima Selimović ističe Kup BiH.

"To ima posebnu težinu zato što nosi ime našeg najvećeg sportiste Mirze Delibašića i sam pomen njegovog imena i naziv je nešto što daje posebnu težinu. Pogotovo ako smo igrali finale sa izuzetno moćnom Igokeom i pobijediti takvu ekipu je sigurno nešto što je za respekt."

Na pitanje šta se dešava sa klupskom košarkom, odgovara: "Domaće prvenstveno sigurno proživljava najveću krizu od osnivanja Košarkaškog saveza BiH. Ona je uzrokovana zbog bahatosti ponašanja pojedinaca. Imamo situaciju koja je nezapamćena u svijetu košarke - da krenete ligu po jednim propozicijama, igrate po drugim, trećim, završite po četvrtim. Četiri puta su mijenjane propozicije u toku prvenstva, iako svi znamo da kada krene prva minuta prve utakmice tu je kraj što se tiče propozicija. Najvažnije je da smo se mi žalili takmičarskoj komisiji koja je dužna donijeti odluku u roku tri dana i ista odluka je konačna. Takmičarska komisija je donijela odluku koju je proslijedila na Upravni odbor, međutim mi tu odluku evo četiri mjeseca nakon toga nismo dobili. Takmičarska komisija je u izjavi ustanovila da je došlo do teških kršenja propozicija, da su mijenjane propozicije u toku takmičenja, da su ekipe kažnjene na osnovu pretpostavke, a ne na osnovu propozicija itd.,i Upravni odbor neće da verifikuje tu odluku. Druga stvar je da po Zakonu o upravnom postupku dužni ste u roku 30 dana nekome da odgovorite. Za par dana su četiri mjeseca, mi nemamo odgovor. Po automatizmu je naša žalba tu usvojena. Odluke komesara takođe mora Upravni odbor da verifikuje. Upravni odbor nikada nije usvojio ovo. Zadnje što je usvojena je Liga 6. Tako da su to obmane i malverzacije od generalnog sekretara koji apsolutno nema pojma o pravu, tumači pravne akte, bavi se nadripisarstvom što je kazneno djelo, itd. Mi smo za sve njegove zloupotrebe koje je napravio u proteklom periodu podnijeli već nekoliko krivičnih prijava. Danas ide i nova tužba gdje tražimo od suda privremenu mjeru obustave nelegalnog prvenstva."

"Sve što se odigra je neregularno jer ne postoji odluka za početak lige. Situacija se može riješiti samo na jedan način, a to je da Upravni odbor donese zvanične i validne odluke", zaključio je Selimović.

federalna.ba

Nihad Selimović sport
sport
0 03.12.2021 20:03
sport radio
0 03.12.2021 17:04
Mirza Delibašić sport kultura spomenik košarka BiH Jugoslavija
0 03.12.2021 16:01
FK Sarajevo sport fudbal nogomet Premijer liga BiH u nogometu
0 03.12.2021 13:45
Marco Odermatt superveleslalom Beaver Creek sport
0 03.12.2021 11:25
sport Federalni radio
0 02.12.2021 23:21