Šefica UNHCR-a u BiH posjetila Ministarstvo obrazovanja USK-a

U okviru redovne posjete institucijama u Unsko-sanskom kantonu šefica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan posjetila je Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona te škole koje pohađaju djeca u pokretu.

S resornim ministrom razgovarala je o aktivnostima u vezi s projektom učenja stranih jezika za djecu USK-a, ali i djecu migranata. Podsjećamo da je prije četiri godine djeci migrantima u USK-u omogućeno da pohađaju redovnu nastavu. 

„Što se tiče posjeta školama i migrantske djece, možemo reći da je Unsko-sanski kanton među prvima - a surađujemo već četiri godine - koji je otvorio vrata redovnih škola za migrantsku djecu, kojima je to dalo dozu normalnosti, jer ta su djeca prošla kroz mnoga iskustva, koja neka nisu jako lijepa i to im je vratilo normalnost u njihov život“, rekla je Khan.

„Na današnjem sastanku bila je riječi o programu Akelius, koji provodimo u osnovnim školama, koji se tiče obučavanja stranih jezika u osnovnim školama. Radi se o programu koji će se i kvalitetno nasloniti na novi kurikulum“, istakao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK-a.

federalna.ba

USK UNHCR Rownak Khan