SDA - Poruke velikosrpskog sabora i politika Vučića i Dodika su prijetnja miru
(Izvor: Fena/Ilustracija)

SDA - Poruke velikosrpskog sabora i politika Vučića i Dodika su prijetnja miru

Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da su organizovanjem „Svesrpskog sabora“ i usvajanjem deklaracije, koja je sažetak ranijih memoranduma SANU-a, konačno razobličene sve manipulacije Aleksandra Vučića i njegovog režima.

Smatraju da se niko ni od domaćih ni od stranih zvaničnika više ne može pretvarati kako mu nije jasno da iza separatističke politike Milorada Dodika stoje politički vrh Srbije i Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rusije.

SDA naglašava da je „Svesrpski sabor“ nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država koje su pretrpjele oružanu agresiju od režima Slobodana Miloševića te da je usvojena deklaracija direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir.

- Samo naivne mogu zavarati deklarativne izjave o miru i poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno uz narativ o „mirnom razdruživanju“ sve radi kako bi se desilo „udruživanje“ Srbije i entiteta Rs. Tretiranje entiteta Rs kao „srpske države“ i „zajedničkog prostora“ sa Srbijom, ohrabrivanje Dodikovog režima da nastavi sa neustavnim atacima na nadležnosti države BiH, instistiranje na tzv „izvornom Dejtonu“ čime bi se poništile sve dosadašnje reforme i zakoni u čijem su usvajanju učestvovali i politički predstavnici Srba, udar na OHR kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, uzurpacija energetskih i drugih resursa Bosne i Hercegovine te uspostave objedinjenog platnog i finansijskog sistema, samo su neki od agresivnih poteza najavljenih iz Beograda – smatraju iz SDA.

Tvrde da su sabor i usvojena deklaracija jasno upozorenje svim probosanskim snagama.

- Guranje glave u pijesak, uzmicanje pred njihovim politikama i relativiziranje poteza koje povlače, samo dodatno ohrabruju Vučića i Dodika. Poruke iz Beograda i jasna podrška Moskve su upozorenje i SAD, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija očigledno ne poštuje Sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze - navodi se u saopćenju iz SDA.  

federalna.ba/Fena

SDA