SDA: Dodikova politika vodi ka destabilizaciji regije, toga moraju biti svjesni posebno u Srbiji

SDA: Dodikova politika vodi ka destabilizaciji regije, toga moraju biti svjesni posebno u Srbiji

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je saopćila da su zaključci koje je sinoć usvojila Narodna skupština Republike Srpske spisak neostvarivih i nesprovodivih želja predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"Njima se samo potvrđuje iščašeni pogled na međunarodno pravo, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, a u dobroj mjeri i na stvarnost uopće, na kojima Dodik i njegovi SANU mentori pokušavaju bazirati vlastitu politiku", naveli su iz SDA.

Ocijenili su da su "gomila neistina, uvreda, prijetnji i ucjena, začinjenih islamofobijom, koje su se mogle čuti na sjednici Narodne skupštine RS-a, podsjetile na vremena ratnog zločinca Radovana Karadžića i njegovih paljanskih skupština".

"Posebno se to odnosi da Dodikovu tvrdnju da 'muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije', što se može shvatiti kao namjera da se nastavi s genocidnim projektom i etničkim čišćenjem", ocijenili su iz SDA.

Dalje navode da su "optužbe protiv Bošnjaka, koje Dodik i njegovi sljedbenici lažno optužuju za unitarizam, islamski radikalizam, terorizam, pa do toga da žele da podjarme Srbe i da su krivci što se ne sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, jeftine zamjene teza i pokušaj da se osigura alibi za opasnu secesionističku politiku koja bi mogla destabilizovati cijelu regiju".

"Historija nas je naučila da kad god srpski lideri pričaju o ugroženosti Srba, u stvari planiraju ugroziti druge", naveli su iz SDA.

Naglasili su da o tome da "Dodikova politika vodi u destabilizaciju regije, moraju biti svjesni posebno u Srbiji, s kojom Dodik najavljuje zajedničke deklaracije".

"Srbija zna da ona nije nikakav 'garant Dejtonskog sporazuma', već njegov potpisnik, koji je dužan da ga striktno poštuje i sprovodi. Svaki pokušaj urušavanja Dejtona, prije svega, značio bi urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske podjele BiH nastale u Dejtonu", zaključili su u saopštenju.

federalna.ba/Beta

SDA NSRS Milorad Dodik Srbija
Milorad Dodik plaća plaće plata plate
0 19.05.2024 20:14
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
Milorad Dodik Aleksandar Vučić patrijarh Porfirije
0 17.05.2024 19:06
Oliver Varhelji SDA genocid negiranje
0 17.05.2024 12:39
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 16.05.2024 17:05