Schmidt u Londonu naglasio potrebu jačanja institucionalnog okvira i unapređenja evroatlantskog puta
(Izvor: Fena/OHR)

Schmidt u Londonu naglasio potrebu jačanja institucionalnog okvira i unapređenja evroatlantskog puta

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je tokom jučerašnje posjete Londonu informirao članove Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je kao prioritet naglasio potrebu da lideri u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stave reforme i napredak na putu evroatlantskih integracija. Također je istaknuo da se mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje. Visoki predstavnik Schmidt je rekao da je od najvećeg značaja ojačati vladavinu prava i osnažiti državne institucije.

Schmidt se u Londonu sastao sa članom parlamenta i ministrom za Evropu pri Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) Leom Dochertyjem, članom parlamenta i ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyjem, direktoricom za Evropu pri FCDO Victorijom Billingom te ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Osmanom Topčagićem.

Tokom ovih razgovora, visoki predstavnik je istaknuo potrebu za punom implementacijom Daytonskog mirovnog sporazuma i poticanjem zajedničkih napora u borbi protiv kriminala i korupcije.

- U najboljem je interesu svih u BiH da pokrenu zemlju naprijed i jačaju njen put evroatlantskih integracija. Jačanje vladavine prava, posebno kroz nadogradnju institucionalnih kapaciteta, ključno je za dugoročnu stabilnost i sigurnost BiH i šire regije - rekao je visoki predstavnik.

Također je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj i iznimnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom, saopćeno je iz OHR-a. 

federalna.ba/Fena

OHR
OHR Put ka EU Christian Schmidt
0 27.03.2024 21:16
Christian Schmidt Izborni zakon BiH OHR CIK BiH
0 27.03.2024 20:42
Christian Schmidt Izborni zakon BiH OHR
0 27.03.2024 17:49
OHR Izborni zakon BiH Christian Schmidt
0 27.03.2024 17:47