Saudijski naftni gigant 'Aramco' ima historijsku dobit od 161 milijarde dolara

Saudijski naftni gigant 'Aramco' ima historijsku dobit od 161 milijarde dolara

Naftni gigant "Saudi Aramco" je objavio da je prošle godine zaradio 161 milijardu dolara, tvrdeći da je to najveća ikada zabilježena godišnja dobit te kompanije koja je na berzi i izazivajući kritike ekoloških i aktivista za ljudska prava.

Čudovišno veliki profit te kompanije proizišao je iz rasta cijena energenata pošto je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, a sankcije zbog toga ograničile prodaju ruske nafte i prirodnog plina na zapadnom tržištu.

"Aramco" se nada da će povećati proizvodnju da bi iskoristio potražnju dok Kina ponovo ulazi na globalno tržište nakon ukidanja domaćih ograničenja zbog koronavirusa koja su pogodila njenu proizvodnju.

Jačanje "Aramca" bi moglo donijeti milijarde potrebne za plaćanje planova prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da razvije futurističke gradske pejzaže kako bi se Saudijska Arabija udaljila od nafte.

"S obzirom na to da očekujemo da će nafta i plin biti od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici nedovoljnog ulaganja u našu industriju su realni, uključujući više cijene energenata", rekao je izvršni direktor i predsjednik "Saudi Aramca" Amin H. Naser.

Dobit je porasla za 46,5 posto u poređenju s 2021. kada je billa 110 milijardi dolara, a 49 milijardi 2020. godine kada se svijet suočio s najgorim blokadom zbog pandemije koronavirusa, obustavljanja putovanja i cijena nafte koje su nakratko bile negativne.

"Aramco" je proizvodnju sirove nafte držao na 11,5 miliona barela dnevno 2022, a nada se da će dostići 13 miliona barela dnevno do 2027. Da bi povećao tu proizvodnju, planira potrošiti čak 55 milijardi dolara ove godine na kapitalne projekte.

Aramco je objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za četvrti kvartal 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine.

Rezultati kompanije "Aramco", na koje se gleda kao na vođu globalnog energetskog tržišta, odražavaju ogromne profite ostvarene u britanskom energetskom gigantu BP-u, američkim "Exxon Mobilu", "Shellu" i drugima 2022. Ali sama veličina profita od 161 milijarde dolara zasjenila je čak i dobit niza kompanija svih drugih sektora privrede u svijetu.

Referentna sirova nafta tipa "Brent" sada se prodaje za oko 82 dolara po barelu, a cijena je u junu prošle godine premašila 120 dolara. Kompanija "Aramco", čije bogatstvo zavisi od globalnih cijena, objavila je rekordnu dobit od 42,4 milijarde dolara u trećem kvartalu 2022. godine nakon skoka cijena.

Visoke cijene dodatno su zaoštrile veze tog kraljevstva i Sjedinjenih Država, koje su tradicionalno garant sigurnosti Perzijskog zaliva zbog tenzija s Iranom. Kraljevstvo je prošle jeseni saopštilo da je Bidenova administracija nastojala da odloži odluku OPEC-a i saveznika, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju, što bi povećalo cijene.

Saudijski planovi razvoja finansirani prodajom nafte izazivaju kritiku ekoloških i aktivista za ljudska prava.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard kritikovala je godišnji profit "Aramca" jer je od "prodaje fosilnih goriva - najvećeg pokretača klimatske krize".

"To je još šokantnije jer je ovaj višak nagomilan tokom globalne krize troškova života i potpomognut povećanjem cijena energenata koje je rezultat agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", saopštila je ona.

Callamard je ukazalla da je Saudijska Arabija zbog smrtnih kazni "jedan od najvećih svjetskih dželata", da je u višegodišnjem ratu u Jemenu i da proganja disidente.

"Ovi izuzetni profiti, kao ni bilo koji budući prihodi 'Aramca', ne bi trebalo da se koriste za finansiranje kršenja ljudskih prava, njihovo prikrivanje ili pokušaj da se zataškaju", rekla je ona.

Ogromni naftni resursi Saudijske Arabije, koji se nalaze blizu površine njenog pustinjskog prostranstva, čine je jednim od najjeftinijih mjesta na svijetu za proizvodnju sirove nafte. Na svakih 10 dolara povećanja cijene barela nafte Saudijska Arabija će zaraditi dodatnih 40 milijardi dolara godišnje, prema Institutu za međunarodne finansije.

Po cijeni akcija "Aramca" od 8,74 dolara na berzi Tadawul u Rijadu, iako je manja od rekordnih 11,55 prošle godine, "Aramco" i dalje vrijedi 1.900 milijardi dolara – što ga čini drugom najvrednijom kompanijom na svijetu iza Applea.

Saudijska vlada i dalje posjeduje ogromnu većinu akcija te kompanije. "Saudi Aramco" od kraja 2019. nije objavio svoju vrijednost, a vjeruje se da je i tada javno naveo samo njen djelić.

federalna.ba/Beta

Saudi Aramco nafta Saudijska Arabija
Zlatko Lagumdžija Rezolucija o genocidu u Srebrenici Saudijska Arabija UNAOC
0 19.05.2024 14:03
Udruženje poslodavaca FBiH pravilnik nafta
0 13.05.2024 12:48
Rusija nafta prirodni gas porast budžeta
0 13.05.2024 11:59