videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Sari Telalović je 8 godina i smatraju je veliki talentom

Odavno se govori da je muzika lijek za većinu problema, barem onih psihičkih. Istraživanja pokazuju da muzika itekako utječe na emocije i ponašanje, a naročito kod djece. Zenička mlada umjetnica Sara Telalović nedavno je na međunarodnom pijanističkom takmičenju „Primavera“ u Bijeljini osvojila prvo mjesto.

Ona ima samo osam godina i smatraju je veliki talentom. Iz Bijeljine se vratila sa gotovo maksimalnim brojem poena. Trud, rad i želja su, kaže nam, recept za uspjeh.

„Već dvije godine idem u Noticu, a klavir za mene znači nešto baš veliko - ne mogu ni opisati“, priča nam ona.

Muzički vrtić Notica nastao je prije 5 godina kao potreba muzičke edukacije djece od 3 do 8 godina. Ovo su odlično prihvatili i roditelji, a kroz Noticu je prošlo više od 200 učenika koji su kasnije uglavnom nastavili školovanje u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi.

Lejla Alajbegović-Šećerović profesorica je klavira. Objašnjava kako se u Notici uči sve što se tiče muzičke kulture, nota, ključeva, dinamike, tempa – i to kroz igru, crtanje, ples i sviranje instrumenata, kao što su klavir, violina, harmonika, gitara i bubnjevi.

Brojna su istraživanja koja su dokazala kako muzika utječe na ljudski organizam, ponašanje i emocije, a naročito kod djece.

„U Americi istraživanja pokazuju da djeca sa 3 ili 4 godine, a koja su imala muzičku naobrazbu, testove inteligencije su uradili 34% bolje od djece koja nisu bila u tom istraživanju“, ističe Amela Fakić-Kojić, profesorica harmonike.

Vrlo je važno što s djecom rade profesinalci, a prije svega muzički pedagozi.

„Djecu treba poštovati - treba da poštujemo ono što oni jesu, a to je da vole da pjevaju, da se igraju, da su u centru pažnje“, naglašava Fakić-Kojić.

U čast nedavno preminuloj kolegici Melihi Salčinović, u narednom periodu bit će otvoren umjetnički atelje u kojem će se, pored djece, moći educirati i stariji iz oblasti muzike, slikarstva, poezije i proze, a s ciljem izlaska iz „sivila“ i uz umjetnost prevencije anksioznosti i depresije.

federalna.ba

Sara Telalović Notica Zenica
obrazovanje studenti BiH Zenica Darko Petković TalentMagnet EU Evropska Unija Europska Unija Mašinski fakultet Univerziteta Zenica
0 14.06.2021 21:56
sport atletika BiH Zenica Nikola Pavljašević Ema Mešković
0 13.06.2021 13:43
Amel Tuka atletika Sara Lučić Zenica
0 06.06.2021 20:34