Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatvara ventil, KS ostaje bez gasa?
(Izvor: Ilustracija)

Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatvara ventil, KS ostaje bez gasa?

Energoinvest d.d. Sarajevo danas je objavio da je prethodnih dana suočen s jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa dijelom transportne trase kojim upravlja to preduzeće.

Navode da je zahtjev Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

Obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. sveden na dužinu trase kojom Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, iz Energoinvesta ističu da takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom "ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila nisu mogli prihvatiti, jer bi uzrokovali lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od strane druga dva transportera u BiH.

Tvrde da je transporter Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odbio pozive na dogovorno usaglašavanje i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

Kako bi bilo izbjegnuto uznemirenje javnosti, Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

To je uključivalo detaljno upoznavanje Vlade FBiH s problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je Vlada FBiH i učinila,  na bazi čega je 28. decembra 2023. bio postignut odgovarajući dogovor.

Iz Energoinvesta naglašavaju da su uprkos svemu, jučer, 28. decembra , pozvali sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi ih upoznali s problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Navode da je danas, 29. decembra, transporter Sarajevo-gas Istočno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventila dotoka gasa, sa datumom 1. januara 2024. u 6.00 sati ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog ministra i predstavnike Vlade FBiH, koji su jedini nadležni da traže uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih inostranih organa da osiguraju nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

- Očekujući da Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor, molimo građane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno - saopćeno je iz te kompanije.

federalna.ba/Fena

gas Energoinvest prijetnje Sarajevo-gas Istočno Sarajevo