Sarajevo danas grad sa najzagađenijim vazduhom u svijetu
(Izvor: AA/Arhiva)

Sarajevo danas grad sa najzagađenijim vazduhom u svijetu

Sarajevo je u petak bilo grad sa najzagađenijim vazduhom u svijetu, pokazuju podaci specijalizovane internet stranice IQAir.

Bosanskohercegovačka prijestolnica u 11.40 sati je imala indeks zagađenja 229, što se smatra "veoma nezdravim". Na listi najzagađenijih gradova iza Sarajeva nalaze se indijski Delhi, Accra u Gani, ruski Krasnojarsk, dok je peto na listi Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, u kojem je indeks zagađenja iznosio 167, te je ovaj grad u kategoriji „nezdravih“.

Iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo saopšteno je da su zbog zagađenja zraka, u Kantonu Sarajevo još uvijek na snazi interventne mjere iz epizode Upozorenje.

„Koncentracije zagađujućih PM10 čestica, danas i proteklih dana, na svim mjernim mjestima u Kantonu se kreću iznad graničnih vrijednosti za proglašenje Upozorenja od 90 mikrograma čestica po metru kubnom zraka“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se danas u poslijepodnevnim satima očekuje poboljšanje kvaliteta zraka, usljed pojačanog vjetra sjevernog smjera koji će dovesti do djelimičnog čišćenja kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo.

„Međutim, prognozirana inverzija u večernjim satima kao i tokom narednih dana, uz slab vjetar, pogodovat će ponovnoj akumulaciji zagađujućih materija u zraku, kao i dnevnim oscilacijama koncentracija PM10 u kotlinskim dijelovima, uz maksimume vrijednosti tokom popodnevnih i večernjih sati. Na osnovu ovakve vremenske prognoze i stanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS je dalo preporuku za zadržavanje epizode Upozorenja iz Plana interventnih mjera“, navodi se u saopštenju.

federalna.ba/AA

Sarajevo zagađenje zraka
Sarajevo Kanton Sarajevo navijači MUP KS
0 24.05.2024 22:38
HUB Sarajevo mladi Društvene mreže
0 24.05.2024 13:16
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Ujedinjene nacije prijem BiH Sarajevo
0 22.05.2024 12:42
Medijski čas konferencija Sarajevo
0 21.05.2024 18:43