videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Proputovali svijet tražeći odgovor na pitanje - šta je ljubav?

Sarajevo je večeras bilo domaćin bosanskohercegovačke premijere dokumentarnoga filma "Ljubav oko svijeta", čiji su autori Anđela i Davor Rostuhar, mladi bračni par iz  Hrvatske. Nakon vjenčanja, svoj medeni mjesec su pretvorili u medenu godinu koju su proveli na putu oko svijeta tražeći odgovor na pitanje – što je ljubav? Rezultat toga je sjajan dokumentarni film koji je trenutno na turneji po našoj zemlji.

Na putu koji je vodio preko šest kontinenata i 30 zemalja, od prašuma i pustinja do najvećih svjetskih metropola, tek vjenčani Anđela i Davor bilježili su intimne priče -  svjedočanstva najrazličitijih koncepata ljubavi i odnosa među ljudima. Nesvakidašnju životnu odluku i poduhvat, ovo dvoje avanturista pretočili su u živopisnu knjigu i dokumentarac koji osvaja srca publike širom svijeta.

"Rekla bih da ljubav ima tisuću naličja, na tisuće raznih oblika i mi smo to u filmu pokušali prikazati kroz 33 priče koje smo dokumentirali i koje su po nama bile najbolji pokazatelj koliko ta ljubav može biti raznolika", kaže Anđela Rostuhar.

Putovanja šire naše horizonte, mijenjaju nas, postajemo mekši, prilagodljiviji i tolerantniji. Na sličan način ovaj film i knjiga, nastali u slavu različitosti, imaju potencijal da mijenjaju naše poglede, predrasude i doživljaje ljubavi, zavođenja, braka i odnosa među partnerima.

"Rastežemo te granice tolerancije. Mislim da ovaj projekt to radi na jedan lijepi, inspirativan i pitak način, da nikome ne govori kako bi trebalo biti nego jednostavno pokazuje lijepe priče parova širom svijet. Na taj način mi kroz ovaj rad gradimo malo pravednije i inkluzivnije društvo", naveo je Davor Rostuhar.

Do 8. novembra, nakon sarajevske, "Ljubav oko svijeta" vidjet će i publika u Mostaru, Zenici, Tuzli i Banjoj Luci. Nakon projekcija, za razgovor o ljubavi uvijek spremni Anđela i Davor odgovarat će na sva vaša pitanja, a saznat ćete više i o narednom projektu čijim dijelom možete postati ukoliko sa njima podijelite vlastite, posebne, zapanjujuće priče i istine o ljubavi na brdovitom Balkanu.

federalna.ba

Ljubav oko svijeta dokumentarni film
Sarajevo film festival dokumentarni film
0 23.07.2022 12:39
žiri takmičarski program dokumentarni film SFF
0 19.07.2022 15:34
dokumentarni film Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 11.07.2022 10:20
Lične priče dokumentarni film Tuzla
0 28.06.2022 14:58
dokumentarni program dokumentarni film
0 05.05.2022 13:57