Salman Rushdie skinut sa respiratora i može komunicirati
(Izvor: EPA-EFE/JL CEREIJIDO)

Salman Rushdie skinut sa respiratora i može komunicirati

Salman Rushdie skinut je s respiratora i mogao je komunicirati u subotu, potvrdio je njegov agent, dok je američki predsjednik pozdravio piščevu hrabrost i izrazio užasnutost napadom na njega.

Britanski romanopisac indijskog podrijetla i dalje je u bolnici s ozbiljnim ozljedama, ali je njegov kolega pisac Aatish Taseer u subotu navečer tvitao da je "bez respiratora i da priča (i šali se)". Rushdiejev agent, Andrew Wylie, potvrdio je tu informaciju bez dodatnih detalja.

Ranije u subotu, Hadi Matar, muškarac osumnjičen za napad u petak na književnom festivalu u saveznoj državi New York, izjasnio se nevinim po optužbama za pokušaj ubojstva i napad na kratkom pojavljivanju pred sudom gdje mu je odbijena jamčevina.

Joe Biden, američki predsjednik, pohvalio je Rushdija zbog "njegovog odbijanja da bude zastrašen ili ušutkan" i rekao da se autor zalaže za osnovne ideale istine, hrabrosti i otpornosti. “Ovo su gradivni blokovi svakog slobodnog i otvorenog društva. I danas ponovno potvrđujemo svoju predanost tim duboko američkim vrijednostima u znak solidarnosti s Rushdijem i svima onima koji se zalažu za slobodu izražavanja”, rekao je predsjednik u izjavi. Biden je također rekao da je "šokiran i tužan kada je saznao za opaki napad".

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell "snažno" je osudio napad u subotu navečer.

Rushdie je godinama živio u skrivanju i pod policijskom zaštitom nakon što je pokojni iranski vođa ajatolah Ruhollah Homeini 1989. objavio fetvu pozivajući na njegovu smrt kao odmazdu za Rushdiejevu knjigu Sotonski stihovi. Mnogi muslimani protumačili su autorovu knjigu kao bogohulnu jer uključuje lik koji smatra da vrijeđa poslanika Muhameda.

U subotu je okružni tužitelj Jason Schmidt ustvrdio da je Rushdiejev navodni napadač poduzeo korake kako bi se namjerno stavio u poziciju da naudi Rushdieju, dobivši unaprijed propusnicu za događaj na kojem je autor govorio i stigao dan ranije s lažnom osobnom iskaznicom. "Ovo je bio ciljani, ničim izazvani, unaprijed planirani napad na gospodina Rushdieja", naveo je Schmidt.

Matar je navodno izjurio na pozornicu i više puta izbo Rushdieja prije nego što su ga uhvatili gledatelji, osoblje ustanove i dva lokalna policajca koja su osiguravala.

Rushdie je pretrpio oštećenje jetre i presječene živce u ruci i oku, rekao je Wylie u petak navečer. Vjerojatno će izgubiti ozlijeđeno oko.

Napad je dočekan sa šokom i bijesom velikog dijela svijeta, zajedno s odavanjem počasti i pohvalama nagrađivanom autoru koji se više od 30 godina suočavao s prijetnjama smrću zbog Sotonskih stihova.

Autori, aktivisti i vladini dužnosnici naveli su Rushdijevu hrabrost i dugogodišnje zagovaranje slobode govora unatoč rizicima za vlastitu sigurnost. Pisac i dugogodišnji prijatelj Ian McEwan nazvao je Rushdija "inspirativnim braniteljem progonjenih pisaca i novinara diljem svijeta", a glumac i pisac Kal Penn naveo ga je kao uzor "za cijelu generaciju umjetnika, posebno mnoge od nas u Južnoj Aziji dijaspore prema kojoj je pokazao nevjerojatnu toplinu”.

Čini se da je motiv napada nejasan. Osumnjičenik je rođen desetljeće nakon što su Sotonski stihovi objavljeni.

Barone, javni branitelj, rekao je nakon subotnjeg saslušanja da je Matar iz Fairviewa, New Jersey, otvoreno komunicirao s njim i da će sljedeće tjedne provesti pokušavajući saznati više o svom klijentu, uključujući ima li psiholoških problema ili problema s ovisnošću.

Matar je rođen u Sjedinjenim Državama od roditelja koji su emigrirali iz Yarouna u južnom Libanonu, rekao je gradonačelnik sela Ali Tehfe za Associated Press.

Zastave šiitske militantne skupine Hezbollah koju podupire Iran vidljive su diljem sela, zajedno s portretima vođe Hassana Nasrallaha, Khameneija, Khomeinija i ubijenog iranskog generala Qassema Soleimanija.

Novinari koji su u subotu posjetili Yaroun zamoljeni su da odu. Glasnogovornici Hezbollaha nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Iranska teokratska vlada i njeni državni mediji nisu naveli nikakav motiv za napad. U Teheranu su neki Iranci hvalili napad na autora za kojeg vjeruju da je okaljao islamsku vjeru, dok su se drugi brinuli da će to dodatno izolirati njihovu zemlju.

Vijesti o ubodu nožem dovele su do ponovnog zanimanja za Sotonske stihove, koji su bili na vrhu popisa bestselera nakon izdavanja fetve 1989. U subotu poslijepodne, roman je bio na 13. mjestu na Amazon.com.

federalna.ba/The Guardian

Salman Rushdie Indija pisac napad Hadi Matar