RSE: Ruski zvaničnik u Hersonu zabranio Ukrajincima da bježe u ukrajinske regione
(Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

RSE: Ruski zvaničnik u Hersonu zabranio Ukrajincima da bježe u ukrajinske regione

Stanovnici južnog regiona Ukrajine koji su zauzele ruske trupe potvrdili su da je vojni komandant koji je bio zadužen za tu oblast "zabranio" Ukrajincima da odlaze u regione pod kontrolom Ukrajine.

Stanovnici Hersona, koji su razgovarali za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE), nisu željeli da budu identifikovani iz bezbjednosnih razloga.

Rekli su da je civilima bilo dozvoljeno da pobjegnu samo na Krim koji je okupirala Rusija ili u dio Zaporožja koji kontrolišu ruske trupe.

Raniji izvještaj RIA Novosti pripisuje zabranu Kirilu Stremousovu, ruskom vojnom zvaničniku u toj oblasti.

Stremousov je rekao da je "odluka o zabrani" putovanja u obližnje regione Mikolajeva i Dnjepropetrovska zasnovana na "opasnosti zbog stalnog granatiranja" za koju je okrivio ukrajinske snage, iako nije bilo načina da se potvrdi ta optužba.

Dijelovi Hersona, koji se nalaze na rijeci Dnjepar i Crnom moru, pod ruskom su kontrolom od početka invazije 24. februara.

Mjesecima su ruske okupacione snage sprovodile razne mjere "filtracije" kako bi procijenile lojalnost civila koji beže, a smatra se da je desetine hiljada Ukrajinaca bilo primorano da pobjegne u Rusiju ili područja pod njenom kontrolom, piše RSE.

Kijev i međunarodni posmatrači opisali su prisilne odlaske kao jedan od sve rasprostranjenijih ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je nakon pokretanja invazije da njegov cilj nije da okupira ukrajinsku teritoriju.

Ali formirane su "administracije" pod kontrolom Moskve sa navodnim "liderima" u Hersonu i drugim regionima koji tvrde da njihove oblasti treba da budu uključene u sastav Rusije.

Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljuje dodjeljivanje ruskog državljanstva stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak uzvratio je da je Putinov dekret "pravno nevažeći" i da je u funkciji domaće propagande.

federalna.ba/Beta

Herson Ukrajina izbjeglice Rusija
Rusija Ukrajina Antony Blinken
0 24.06.2022 22:20
Sergey Lavrov EU NATO Rusija
0 24.06.2022 13:50
Sjeverodonjeck Ukrajina povlačenje
0 24.06.2022 11:50
Ursula von der Leyen EU Moldavija Ukrajina
0 23.06.2022 22:42
Bijela kuća SAD Ukrajina pomoć
0 23.06.2022 22:38
Rusija ubistvo fotograf Ukrajina
0 23.06.2022 09:01