(Izvor: preporod.info)

Reis Kavazović: Aktivno se uključimo u proces oporavka našeg naroda

U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika... Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine. To je opasniji neprijatelj za naš narod od onog vanjskog, ma koji god on bio. Molim svakoga od vas pojedinačno da se aktivno uključi u proces oporavka našeg naroda. Neka u tome bude iskren! Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge, poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u hutbi tokom bajram-namaza kojim je danas počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram.

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz, a bajramsku hutbu i namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz klanjan je u 6.17 sati, a na području Medžlisa IZ Sarajevo, a obavljen je na 206 mjesta. Vjernici su jutros nakon dvije godine dočekivanja bajrama u okolnostima pandemije jutros osjetili posebnu radost zbog prilike da se ponovo okupe na svoj najveći blagdan bez pandemijskih ograničenja.

Na samom početku hutbe Kavazović je istakao kako su na prvi dan Ramazanskog bajrama „naša srca su puna istinske radosti, a duše ushićene: upravo smo za sobom ostavili ramazan, najbolji mjesec u godini, čije je vrijeme vrjednije od vremena u drugim mjesecima, u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. Sve što smo učinili u tom mjesecu zadobilo je veću vrijednost od uobičajene“.

„Mi smo snažan narod“

U ovim blagoslovljenim trenucima, u trenucima duhovnog ushićenja, dodao je kako želi kazati nekoliko riječi o onome što predstoji.

„Mi smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, koji je morao žvakati i progutati mnoge gorke zalogaje i koji se sada u velikoj mjeri suočava s posljedicama onoga što je prošao. Ali, mi smo i snažan narod, koji se odbija prepustiti hudoj sudbini, koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. Mi smo narod koji sve više postaje svjestan svojih vrijednosti, ali i zadaće koja mu je dodijeljena. No, da bismo mogli biti uspješni u svome hodu moramo otkloniti slabosti koje imamo i ja ću danas, u ovim svečanim trenucima, ukazati na neke od njih. Usljed teškog historijskog iskustva, koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu. Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu, već se raspršuje u više različitih pravaca. Još uvijek jedni vuku na desnu stranu, jedni na lijevu, a jedni na neku treću i na neku četvrtu stranu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočavanju s izazovima. Stoga je prioritetni zadatak u narednom periodu, kojemu već danas trebamo pristupiti, rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda“, podvukao je Kavazović.

Podsjetio je na riječi Poslanika, a.s., koji je rekao: „Nećete ući u Džennet, sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli. Hoćete li da vam ukažem na nešto što će, ako ga budete činili, doprinositi vašoj međusobnoj ljubavi – širite selam među sobom!“

„Znači: pozdravljajte jedni druge. Znači: nemojte jedni od drugih glavu okretati, jer onome kome okrenete glavu, tome ćete okrenuti i leđa! Prema tome, prvo što trebamo uraditi jeste lijepo pozdraviti drugoga, ne okretati glavu od njega. To će jačati naš narod, unositi u njega pozitivna strujanja i otvarati mu puteve prema prosperitetu i sreći. Ja ne kažem da trebamo isto misliti. To je neprirodno i nepoželjno. Ali, kažem, u osnovnim, krajnjim ciljevima treba da budemo jedno“, naglasio je Kavazović.

Podsjetio je kako Kur'an , svojim cjelovitim narativom, ljude vodi ka okupljanju, zbližavanju i slozi i zabranjuje sve što smeta tome: zabranjuje ružan govor, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi s ciljem izazivanja zavade, potvoru, ruganje, nazivanje pogrdnim imenima, podmetanje.

„Prema tome, neka se stavovi sučeljavaju, neka se vode diskusije, ali neka u tome ne bude smrtnih zavada i beskrajnih razmimoilaženja“, podvukao je Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović dalje je naveo kako je danas trenutak u kojem je potrebno razmisliti o još jednoj rak rani našeg društva.

„U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika... Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine“, istakao je Kavazović, podsjećajući na kur'ansku poruku iz sure El-Enfal: „Izbjegavajte ono što će dovesti do pometnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi!“

„Možemo li zapriječiti puteve korupciji, mitu, kocki, razvratu...? Možemo li doprijeti do onih koji to čine? Možemo li im predstaviti pogubnost onoga što čine? Možemo li mi načiniti taj mali korak kojim će se pokrenuti iskorjenjivanje tih pogubnih pojava? O ovome bismo trebali stalno govoriti u međusobnim druženjima, noću i danju, ljeti i zimi“, poručio je Kavazović.

"Svojim djelima čovjek zapravo ispisuje knjigu svoga života"

Upozorio je da je to opasniji neprijatelj za naš narod od onog vanjskog, ma koji god on bio. Kako je kazao, ne možemo kriviti nekoga drugog za ono što je u našim prsima. Jer, ako krivce budemo tražili u drugima, postupat ćemo u suprotnosti s kur'anskim ajetom: „Zato se ne hvališite bezgrješnošću svojom!“

„Molim svakoga od vas pojedinačno da se aktivno uključi u proces oporavka našeg naroda. Neka u tome bude iskren! Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima. Svojim djelima čovjek zapravo ispisuje knjigu svoga života. Sa sadržajem te knjige on će se suočiti na Sudnjem danu. Ništa tada neće moći poreći, jer će to biti njegov rukopis! Knjigu svoga života ispisujte, braćo, dobrim djelima, lijepim riječima i lijepim i uspješnim životnim pričama“, podvukao je reisu-l-ulema Kavazović.

Ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistima koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra, naše društvo će zapadati u sve težu situaciju i naš život će postajati sve teži, sa sve manje zadovoljstva, međusobnog poštivanja i dragosti. Suočavat ćemo se sa sve većim i sve dubljim izazovima, koji će nam život činiti nepodnošljivim, dodao je Kavazović.

Pozvao je da niko ne ostane po strani u razvoju svoje zajednice, svoje kulture i u izgradnji svoje zemlje.

„Pronalazimo dobro u našem društvu i ističimo vrednotu naših ljudi, muškaraca i žena. Budimo na njih ponosni. Bajram je prilika da jedni druge podržimo u onome što je dobro i korisno za sve nas. Naš najveći društveni kapital je naš komšiluk, nemojmo to nikada zaboraviti“, rekao je Kavazović, a hutbu završio sljedećim riječima:

„Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, te u našoj dijaspori, čestitam Bajram. Molim vas da moje iskrene bajramske želje prenesete i svojim porodicama! Bajram šerif mubarek olsun!“

federalna.ba/AA

Reisu-l-ulema Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović
Edin Forto Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović
0 27.06.2022 11:56
reis Reisu-l-ulema Islamske zajednice Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović Kanton Sarajevo
0 26.06.2022 16:57
Mevlüt Çavuşoğlu Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
0 17.06.2022 15:48
Reisu-l-ulema mjesta zločina mjesta sjećanja
0 12.05.2022 14:14
Reisu-l-ulema Islamske zajednice Dan džamija
0 06.05.2022 14:52