Reforma izbornog zakonodavstva - preporuke stižu, no politika odlučuje

Reforma izbornog zakonodavstva - preporuke stižu, no politika odlučuje

Preporuka o rješavanju i usklađivanju zakona s Evropskom unijom ne manjka. OSCE još jednom podsjeća nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini da rade na jačanju i tehničkom osposobljavanju tijela izborne administracije za provedbu izbornog procesa, s tim od njih i nove preporuke. Naravno, uz očuvanje njegova integriteta i transparentnosti. Vremena je sve manje, a potreba za promjenama hitna. Preporuke stižu, no politika odlučuje.

Do lokalnih izbora 2024. godine ostalo je manje od 12 mjeseci. Iz OSCE-a apeluju na odgovorne vlasti da osiguraju integritet lokalnih izbora i da na vrijeme preuzmu konkretne korake da bi izborne prevare bile spriječene.

„Političari ne mogu priuštiti sebi da sjede i ne rade ništa dok se pogoršava ovaj nivo povjerenja javnosti“, rekao je Brian Aggeler, šef Misije OSCE u BiH.

Vlasti u BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima u pogledu transparentnosti i integriteta izbornih procesa i pozitivnih praksi u provedbi demokratskih izbora. Povjerenje građana u demokratske izbore mora se vratiti, naglašavaju iz OSCE-a.

„Na vlastima BiH leži odgovornost da vrate povjerenje građana u integritet izbornog procesa. To podrazumijeva primjenu proceduralnih mjera zaštite i svih drugih mjera koje imaju za cilj prevenciju prevare i neregularnosti kroz korištenje novih tehnologija u izborima“, dodao je Aggeler.

Da su tehničke izborne promjene nužne, poručili su i iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca. Skoro tri godine se zalažu za promjene. I dalje bez rezultata.

„Nažalost, moramo reći da su naši zahtjevi ignorisani. Nisu se našli na stolu proteklih nekoliko godina i tu moramo izraziti nezadovljstvo. Ne samo domaćih vlasti nego i predstavnika međunarodne zajednice koji se nominalno zalazu za BiH I njen ulazak u EU. Tu mislimo na delegaciju Evropske komisije, Ured visokog predstavnika i sve ambasadore koje sjede u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira“, Emir Zlatar, član Upravnog odbora VKBI.

Uvođenje novih tehnologija u izborni proces u našoj zemlji trebao bi biti prioritet i polazna tačka za kvalitetnije provođenje izbora. Od biračkih odbora do Centralne komisije mora postojati kontinuitet u izbornom procesu koji je u funkciji države i volje njenih građana. Nakon što su se pojavile informacije da je državna Agencija za zaštitu ličnih podataka na jednom od sastanaka sa članovima Centralne izborne komisije rekla da ukoliko dođe do tehničkih izmjena Izbornog zakona agencija neće dozvoliti uvođenje digitalnih tehnologija zbog mjera zaštite ličnih podataka. Na ove indicije iz CIK-a odgovaraju.

„Bio je sastanak. Ostaje da se o tome raspravlja. Postoje različita tumačenja. Mi mislimo da se ovdje radi o posebnom društvenom interesu kako i zakon nalaze za koje se mora naći rješenje. Sa druge strane, otisak prsta faktički će biti u samo jednom sekundarnom korištenju“, rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIKBiH.

Od svih institucija u BiH, ali i međunarodnih faktora koje zagovaraju reformu izbornog zakonodavstva očekuje se intenzivniji angažman na njegovom unaprjeđenju i prijeko potrebnim tehničkim izmjenama. To će u mnogome utjecati na integritet izbornog procesa i onemogućiti izborne prevare. No u konačnici, posljednju riječ daje politika, a njima su u fokusu političke izmjene.

federalna.ba

Izborni zakon CIK BiH
CIK BiH edukacija kontrola izborni rezultati
0 26.02.2024 11:37
Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 24.02.2024 21:48
Vehid Šehić Christian Schmidt Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 22.02.2024 19:38
Milorad Dodik Christian Schmidt Izborni zakon
0 18.02.2024 14:51
Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 13.02.2024 20:08