Rat i popularnost drže Zelenskog na vlasti uprkos isteku mandata
(Izvor: Getty Images)

Rat i popularnost drže Zelenskog na vlasti uprkos isteku mandata

 „Osuđen da ne bude voljen!"

Nikada nije postojao jasniji slučaj "komentatorskog prokletstva" nego kada je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky inauguriran jednog sunčanog kijevskog dana prije tačno pet godina. Zaključak TV naratora bio je da mu, nakon uvjerljive izborne pobjede sa 73% glasova, može ići samo nizbrdo.

Iako je njegov rejting neizbježno opao, Volodymyr Zelensky je uspio iskoristiti svoju trajnu privlačnost, zajedno sa željom za stabilnošću, da produži svoj mandat na dužnosti. U mirnodopskim uslovima, mandat bi istekao i bili bi raspisani izbori. Ali ratno stanje koje je uvedeno s ruskom invazijom punog opsega znači da se to ne može dogoditi, a za to također postoji široka javna podrška.

"Za Ukrajince je prioritet dobiti rat, a zatim održati izbore", objašnjava Anton Hrushetskyi, čelnik kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju. “Stoga, oni ne dovode u pitanje legitimitet Zelenskog.”

Moskva je, nimalo iznenađujuće, učinila upravo to. “Vidimo te narative iz Rusije i kako pokušavaju zapadnim umovima nametnuti misao da Ukrajina nije demokratija”, objašnjava Anton.

Nakon visokih 90% i nakon invazije punog opsega, danas oko 65% Ukrajinaca i dalje vjeruje predsjedniku da će ih voditi kroz ova vremena. Postoje i goleme praktične prepreke s potencijalnim izborima, ne samo s Rusijom koja je okupirala petinu zemlje i najmanje sedam miliona Ukrajinaca koji su prisiljeni živjeti u inozemstvu. Tu su i stotine hiljade vojnika koji se bore na prvoj liniji.

“Nema alternativnog predsjednika”, tvrdi poznati ukrajinski pisac Andrij Kurkov.

Prije samo nekoliko mjeseci tadašnji šef ukrajinskih oružanih snaga Valeriy Zaluzhny hvalio se kao potencijalni suparnik Zelenskom. Međutim, nakon što je smijenjen i imenovan za ambasadora zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu, za sada šuti na političkom planu.

“Postati predsjednik na estradni način, a onda se naći usred rata, u tome nema ništa lako ni smiješno”, kaže Andriy. Još 2022. godine, nakon što su Rusi napali Ukrajinu, autor je ukrajinskog vođu usporedio s Jamesom Bondom kada je odbio ponude za evakuaciju i zauzeo se za svoju zemlju. Dakle, osjeća li  isto sada?

“Izgleda kao vrlo umoran James Bond”, kaže Andriy. “Mnogo stariji i pomalo mrzovoljni.”

“Čak i da sutra imamo izbore, opet bi to bio Zelensky. Tek na kraju rata stavovi će se promijeniti i ljudi će postavljati pitanja koja čuvaju za vrijeme mira.”

Andriy vjeruje da je predsjednikova kontinuirana podrška potaknuta željom za stabilnošću, uprkos nekim frustracijama. Gledanje starih snimaka Zelenskog kako polaže zakletvu je kao da gledate drugu Ukrajinu. Komičar koji je postao predsjednik izgleda svježijeg lica. Oduševljeno pozdravlja gomilu i čak skoči kako bi poljubio muškarca u čelo.

Nema mrštenja, nema strogog izraza, samo uzbuđeni smiješak. Također više ne vidite ni ljude kako navijaju.


Godine 2019. Zelensky je objavio ovu fotografiju s natpisom "Dream Team" tokom svoje prve posjete inostranstvu, Francuskoj kao predsjednik. Oleksandr Danylyuk je lijevo. Niko iz te ekipe nije do danas ostao s njim.

„Bio je to vrlo uzbudljiv dan", priznaje Oleksandr Danyluk koji je bio u timu novog predsjednika. Postao je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu prije nego što je otišao godinu dana kasnije i postao protivnik svog bivšeg šefa.

“Niko od nas nije znao što nas čeka. Nismo imali ni najmanju ideju.”

Političke razlike Danyluka s predsjednikom počele su rasti. Jedan od njih je bio usredotočen na to kako se najbolje boriti protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjednik je vjerovao da može sjesti s Vladimirom Putinom i pregovarati. Danyluk sada tvrdi da je osjećao da se zemlja trebala pripremati za neizbježan rat.

"Trebali smo se puno bolje pripremiti, ali te prve godine izgubljene su nakon sveobuhvatne invazije, zar ne?" kaže Danyluk, koji priznaje da je mali broj onih koji su bolji u izgradnji međunarodne potpore Ukrajini.

“Predsjednik Zelensky će voditi ovaj rat na ovaj ili onaj način, sviđalo se to nekome ili ne, sviđalo se to njemu ili ne, to je njegova sudbina.”

Prošle je godine Zelensky rekao da je "neodgovorno" govoriti o izborima i pozvao na jedinstvo. Čini se da se većina u zemlji slaže.

Doći će vrijeme političkog obračuna. Samo, čini se, ne sada.

federalna.ba/BBC

Volodymyr Zelensky Ukrajina