Putin: Međunarodne terorističke organizacije pojačavaju svoje aktivnosti u Afganistanu
(Izvor: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Putin: Međunarodne terorističke organizacije pojačavaju svoje aktivnosti u Afganistanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se situacija u Afganistanu nije poboljšala nakon povlačenja američke vojske i da međunarodne terorističke organizacije pojačavaju svoje aktivnosti u toj zemlji.

Putin je govorio na sastanku o Afganistanu koji je održan s predstavnicima sigurnosnih jedinica u glavnom gradu Moskvi.

Objašnjavajući da u svijetu ima mnogo sukoba, Putin je rekao: "Svjesni smo toga, ali to ne umanjuje značaj situacije u Afganistanu. To nam je uvijek bilo važno, a danas je dvostruko važno, jer ne želimo više tačaka napetosti na našim južnim granicama".

Istakao je da se situacija u Afganistanu nije poboljšala.

"Nažalost, situacija u Afganistanu se nije poboljšala nakon povlačenja američke vojske. Međunarodne terorističke organizacije pojačavaju svoje aktivnosti u Afganistanu. Uključujući Al-Kaidu, koja je povećala svoje potencijal", rekao je Putin.

Naveo je da neke zemlje pokušavaju da povećaju svoje prisustvo u Afganistanu, koristeći izgovor da se bore protiv međunarodnog terorizma.

"Humanitarna situacija u Afganistanu se također pogoršava, oko četiri miliona ljudi treba humanitarnu pomoć. Raste i trgovina drogom. Mislim da je 80 posto opijuma na globalnom tržištu afganistanskog porijekla", dodao je Putin.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin Afganistan
Mađarska Rusija Vladimir Putin
0 20.03.2023 23:43
Vladimir Putin Xi Jinping
0 20.03.2023 17:18
Vladimir Putin ICC Njemačka Marco Bushman
0 19.03.2023 18:48
Mariupolj Ukrajina Vladimir Putin
0 19.03.2023 14:57