videoprilog Mirne Ždralović i Anite Zovko (Federacija danas)

Propala komercijalna nabavka vakcina u FBiH

Oštra prepiska direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona i Federalnog ministarstva zdravstva o komercijalnoj nabavci 20.000 doza ruske vakcine Sputnjik, za koju je dosad zainteresirano 5000 građana Federacije.

Najprije se direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić obratila federalnom ministru zdravstva pismom u kojem traži da pošalju pismo namjere distributeru kako bi imao garancije za uvoz vakcine. Uslijedio je i odgovor iz ministarstva:

“Ovo ministarstvo ne može izdati ni pismo namjere, u tekstu koji tražite. Naime, nedopustivo je da u pismu namjere ovo ministarstvo navodi da će prihvatiti cjepiva za tržište u BiH bez dodatnih ispitivanja, obzirom da smo zakonski obavezani osigurati kvalitet i sigurnost cjepiva koje ulaze u BiH. Također, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za što ovo ministarstvo uopće nema zakonskih ingerencija. Upozoravamo da niti jedan rizični lijek, u koje spada i cjepivo, ne može biti u prometu i primjeni bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.”

Evo kako je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona komentirala za FTV odgovor Ministarstva zdravstva Federacije:

- Sudeći po odgovoru koji smo dobili iz Federalnog ministarstva, uvoz vakcine po principu urgentnog uvoza nije njihova ingerencija i dokument smo proslijedili Ministarstvu civilnih poslova i Uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Pitanje je kako je u državi BiH, u RS-u počela vakcinacija s prvim kontingentom od 2.000 doza ruskih vakcina, ako Agencija za lijekove BiH nije odobrila laboratorijski nalaz za oba bh. entiteta.

RS je rusku vakcinu uvezao interventnim putem kao neregistrovan lijek i naknadno tražio odobrenje za upotrebu vakcine.

- Agencija za lijekove je na razini Bosne i Hercegovine. To što je vakcina Sputnjik prisutna u entitetu RS-u, a nije FBiH, navodi me na razmišljanje da je RS zasebna država – navodi Jurić.

Ostaje da država preuzme ingerencije za provođenje masovne imunizacije stanovništva u čemu kasnimo ne samo za Evropom nego i zemljama Zapadnog Balkana.

federalna.ba

ZHK vakcina vakcinacija vakcine Sputnik V
ospice epidemija Kanton Sarajevo vakcinacija
0 04.04.2024 10:05
GAVI vakcine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine tužba
0 19.03.2024 17:38
Nijemac vakcina koronavirus
0 06.03.2024 11:00
morbili vakcinacija epidemija
0 14.02.2024 09:30
Grad Visoko vakcinacija HPV vakcina Dom zdravlja Visoko
0 05.02.2024 10:02