Projekat 'Možemo bolje' - Izgradnja društvene kohezije i održivog mira u vrhu prioriteta EU u BiH

Projekat 'Možemo bolje' - Izgradnja društvene kohezije i održivog mira u vrhu prioriteta EU u BiH

Općina Vareš danas je ugostila Petera M. Wagnera, rukovodioca Službe za instrumente vanjske politike (FPI) Evropske unije, Johanna Slattera, šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH, te predstavnike sedam lokalnih zajednica koje predstavljaju pozitivan primjer izgradnje povjerenja između različitih grupa.

Sastanak je održan u sklopu projekta „Možemo bolje“, koji EU finansira kroz FPI, a zajednički implementiraju EU, UN, OSCE i Vijeće Evrope.

Cilj projekta je da podrži rad „šampiona mira“ – pojedinaca i zajednica koje stvaraju pozitivno okruženje za saradnju koja prevazilazi podjele.

Općina Vareš je upravo takva zajednica, gdje se aktivnosti usmjerene ka miru promoviraju kao pojedinačna i kolektivna odgovornost.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici grada Prnjavora i općina Jablanica, Teočak, Čelić, Sapna i Lopare, koje su također dio projekta „Možemo bolje“.

- EU je osnovana kao mirovni projekat i Služba za instrumente vanjske pomoći je u srži nastojanja EU da ostane odana tom cilju i da jača mir i stabilnost diljem planete. Drago mi je što sam se susreo s predstavnicima lokalnih zajednica koji su osobe širokih vidika i koji imaju viziju rada za bolju budućnost, i ponosan sam što je EU bila u mogućnosti da podrži ovaj projekat - kazao je Wagner.

Izgradnja mira, kohezije i održivog mira jedan je od najvažnijih prioriteta Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a projekat „Možemo bolje“ pokazuje značaj strateškog partnerstva u tom procesu, kao i značaj svrsishodnih zajedničkih napora međunarodnih aktera, svih nivoa vlasti u BiH i samih građana.

- Širom Bosne i Hercegovine se mogu naći odlučni lideri i zajednice koji ostvaruju stvarni napredak u izgradnji povjerenja između različitih grupa. Time stvaraju moćan kontra-narativ spram rektorike koja stvara vještačke podjele i koja se prečesto pojavljuje u javnom prostoru - izjavio je ambasador Sattler.

Saradnja lokalnih zajednica, vlasti i građana primjer je kako BiH može bolje, posebno u suprotstavljanju narativima podjela. Projekt „Možemo bolje“ istaknut je kao pozitivna platforma koja omogućava ljudima da istinski i zajedno rade na razvoju bh. društva kroz povjerenje i koheziju.

Kroz dosadašnju implementaciju projekta u 23 zajednice, podržane ideje uključuju međureligijsko učenje, angažman mladih, osnaživanje žena, razvoj i angažman organizacija civilnog društva, kulturno naslijeđe i raznolikost, scenska umjetnost i pozorište, sportske aktivnosti, zaštita životne sredine i civilne zaštite.

Radovi su počeli na 12 infrastrukturnih objekata u 11 zajednica, a podržan je rad 27 organizacija civilnog društva, saopćeno je iz općinske Pres-službe Vareša.

federalna.ba/Fena

Vareš
Kakanj Vareš Adriatic Metals BH voda pitka voda
0 25.01.2024 17:39
željeznica nova željeznička linija Vareš Podlugovi
0 14.12.2023 17:04
mladež HDZBiH Zavidovići Vareš Maglaj
0 25.09.2023 20:23
Adriatic Metals BH Vareš plaketa Skupština ZDK
0 07.08.2023 18:53