Procjena prehrambenih navika studentske populacije na Univerzitetu u Zenici
Prehrambene navike i stanje uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici tema su istraživanja stručnjaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku Ministarstva zdravstva. Istraživanje je počelo u martu a trajaće do decembra ove godine. Pored utvrđivanja prehrambenih obrazaca studenata cilj je identifikacija potencijalnih negativnih trendova , što bi trebala biti osnova za buduće intervencije i rad sa studentima.
Prehrambene navike često se tokom studiranja mijenjaju, kažu stručnjaci. Promjena okoline, manjak novca, te fakultetske i obaveze van fakulteta mogu negativno utjecati na dotadašnje prehrambene i životne navike. To potvrđuju u anketi studenti fakulteta zeničkog Univerziteta.
„Svjesna sam loših prehrambenih navika. Zbog ispita i brzine života nemamo vremena da sebi pripremamo obroke, a svjesni smo da je zdrava hrana skuplja i nedostupnija od ove tzv. nezadrave koju možemo kupiti na svakom koraku.“
kaže studentica Medicinskog fakulteta.
„Ja se trudim, ali poznato je da studenti nemaju novaca, a u Sloveniji studenti uz studij i rade pa nemaju vremena da pripremaju sebi hranu. Ovdje u Zenici vidim da je mnogo fast food objekata.“ kaže studentica iz Slovenije.
Neka od prethodnih istraživanja su potvrdila nepoželjne obrasce prehrane i životnog stila, kaže Maja Jonjić-Trifković stručna saradnica za nutricionizam u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane ZDK:
“Studenti su prema brojnim istraživanju skloniji većem unosu grickalica, slatkiša, brze hrane, zaslađenih gaziranih napitaka, alkohola te nekakvih nezdravih životnih navika kao što su nedovoljno fizičke aktivnosti, nedovoljno sna i to je sve nešto što dugoročno dovodi do narušavanja našeg zdravlja.”
Mladi se malo kreću jer, su vezani za računare što također doprinosi negativnom načinu ishrane, naglašava Estela Hadžikadunić, magistrica sporta i tjelesnog odgoja:
“Motoričke sposobnosti opadaju kod mladih, to vidim u radu sa studentima, a kada se pravilno hranimo I uz to imamo tjelovježbu i kretanje, onda organizam dovodimo na bolji nivo.”
Usvajanjem pravilnih prehrambenih navika moguće je prevenirati pojavu hroničnih bolesti kao što je pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, koje su u porastu na globalnoj nivou, kažu u INZ. Iz Instituta su pozvali studente da učestvuju u besplatnom istraživanju, uz dostupan pregled i savjetovanje s nutricionistom, u sklopu kojeg će uraditi detaljnu analizu sastava tjelesne mase i procjena prehrambenih navika.