Preživjeli Srebreničani obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih
(Izvor: Fena)

Preživjeli Srebreničani obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“, članice Udruženja "Srebreničke majke" u saradnji sa ostalim udruženjima preživjelih žrtava genocida danas posjećuju mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine.

Najprije je odata počast nevino ubijenim kod zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, a zatim kod stare policijske stanice. Nakon toga su učesnici položili cvijeće i proučili Fatihu na lokaciji bijele kuće elektroprijenosa u Potočarima te na Budaku gdje je pronađena masovna grobnica.

- Danas obilazimo stratišta gdje su naši najmiji ubijani i odajemo im počast. Nažalost, nijedno stratište još nije obilježeno, iako zakon to dozvoljava. Međutim, mi preživjeli smo svjedoci onog što su radili ratni zločinci - kazala je potpredsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Kada Hotić.

U okviru programa obilaska stratišta, učesnici su posjetili Kravicu gdje su Bošnjaci bili zatvoreni u hangare i ubijani na monstruozan način. Prema riječima preživjelih, u Kravici je strijeljano više od 1.374 osoba.

Nakon Kravice planirana je posjeta Novoj Kasabi, Orahovici, Petkovcima, Branjevu, Pilici i Kozluku.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida, 17. jula će preživjele žrtve genocida posjetiti stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje je strijeljano šest srebreničkih Bošnjaka.

Današnjem obilježavanju stratišta na pojedinim lokacijama bili su prisutni zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić te predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

federalna.ba/Fena

Srebrenica obilazak stratišta
Edi Rama Albanija genocid Srebrenica rezolucija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 13.05.2022 22:41
Opasna imena Alma Mustafić Srebrenica
0 12.05.2022 22:07
Srebrenica identifikacija Gradsko groblje Visoko
0 10.05.2022 15:24
genocid Srebrenica identifikacija žrtve
0 09.05.2022 14:05