Predložen pritvora za Dženisa Kadrića i Alema Hodovića osumnjičene u Sky predmetu 'Consigliere'
(Izvor: Fena/Tužilaštvo BiH)

Predložen pritvora za Dženisa Kadrića i Alema Hodovića osumnjičene u Sky predmetu 'Consigliere'

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Dženisa Kadrića, rođenog 1989. godine u Sarajevu, nekadašnjeg uposlenika Federalne uprave policije i Alema Hodovića, rođenog 1983. godine u Priboju.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi iz Sky i Anom aplikacija,  da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila organiziranim kriminalom, povezanim sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, a sve sa ciljem sticanja velike protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, odnosno skupocjenim vozilima i velikom broju nekretnina.

Akcija je provedena na području Sarajeva pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici MUP-a KS, a podršku je pružala Obavještajno sigurnosna agencija BiH s kojom je ostvarena intenzivna saradnja.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, vojno-komunikacijska oprema, četiri puške, kao i četiri pištolja, dva skupocjena motorna vozila, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

fedralna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH
NSRS genocid u Srebrenici negiranje genocida Tužilaštvo BiH
0 19.04.2024 21:07
Tužilaštvo BiH pritvor organizirani kriminal
0 04.04.2024 11:28
hapšenje krijumčarenje ljudima Tužilaštvo BiH
0 25.03.2024 13:09
Tužilaštvo BiH Sud BiH
0 22.03.2024 12:25
Tužilaštvo BiH ratni zločini VSTV BiH
0 22.03.2024 08:08