Predložen pritvor za državljanina Crne Gore osumnjičenog za nedozvoljeni promet cigareta
(Izvor: Fena/Arhiv)

Predložen pritvor za državljanina Crne Gore osumnjičenog za nedozvoljeni promet cigareta

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Radoicu Vukovića, rođenog 1976. godine u mjestu Plužine, državljanina R Crne Gore.

Mjera pritvora je predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, krijumčarenje i nedozvoljeno skladištenje robe iz KZ-a BiH, a sumnjiči se da je djelujući kao član organizovane grupe vršio krijumčarenje, uglavnom s područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Za osumnjičenim je bila na snazi mjera policijske potrage, te je prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je kontrolisan od strane pripadnika Granične policije BiH na graničnom prelazu Hum, lišen slobode, predat MUP-u RS, koji ga je predao u nadležnost Tužilaštva BiH, saopćeno je iz tog tužilaštva.

federalna.ba/Fena

pritvor Tužilaštvo BiH Radoica Vuković