Pozorišne igre BiH u Jajcu ove godine proslavljaju dvostruki jubilej

Najstariji festival profesionalnih bosanskohercegovačkih pozorišta, Pozorišne igre BiH u Jajcu ove godine proslavlja dvostruki jubilej, 50 godina od osnivanja te 40 izvedenih izdanja. Na ovogodišnjim igrama, koje će biti održane od 25. augusta do 4. septembra, publika će uz 10 predstava, uživati i u bogatom pratećem programu.

Desetine hiljada gledalaca kroz pet decenija održavanja igara u Jajcu dočekivalo je i ispraćalo glumce i sve one koji žive ovaj jedinstveni festival pozorišne umjetnosti. Za razliku od prethodnih godina, kada se kroz institut selektora igara, pomno vršio odabir najboljih, ove godine u kojoj slave jubilej, data je prilika svima.

 „Nismo imali selektora, nego smo omogućili svim pozorišnim kućama da sami apliciraju sa svojom predstavom koja je producirana prošle i ove godine. Prijavljeno je 10 predstava. Ključar grada je naš proslavljeni bh. glumac Miralem Zupčević“, kaže Smiljka Brtan, direktorica igara.

„Bila je mogućnost slobodne prijave svih profesionalnih pozorišta u BiH koji smatraju da se imaju čime takmičiti, jer ovo je takmičarskog karaktera“, rekao je Edin Hozan, predsjednik Organizacionog odbora igara.

Najstariji bh. festival, koji od Jajca za vrijeme svog trajanja napravi kulturnu prijestolnicu, najznačajniji je događaj koji se ovdje iščekuje cijelu godinu i za vrijeme kojeg stanovnici ovog grada imaju privilegiju družiti se sa onima koje inače gledaju samo na tv ekranima.

„Jajce tih dana izlazi iz nekih svojih uobičajenih okvira jednog malog bh gradića. Jajce je poznato po mnogo čemu, ali sasvim sigurno i pozorišne igre ga izdvajaju u odnosu na sve druge gradove“, dodaje Edin Hozan, predsjednik Organizacionog odbora igara.

„On je prije svega bosanskohercegovački festival, a zatim i jajački. Mi jajčani volimo da to svojatamo, da je to dio nas, dio našeg kulturnog identiteta“, rekla je Smiljka Brtan, direktorica igara.

Uz predstave u takmičarskom dijelu programa, jajačka će publika tokom ovogodišnjeg festivala uživati i u bogatom sadržaju pratećeg programa, među kojima su, između ostalog, kritička monografija, dokumentarni film, te izložbe i promocije knjiga.

federalna.ba/Adisa Alić

Pozorišne igre BiH Jajce
Pozorišne igre BiH Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine Jugoslavija, moja domovina
0 04.09.2021 16:58
Tina Laco Pozorišne igre BiH
0 26.08.2021 18:17