videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Povodom Dana državnosti 25 umjetnika u BKC Tuzla izložilo svoje radove

Udruženje likovnih umjetnika TK već 25 godina selektivnom izložbom radova svojih članova obilježava Dan državnosti. Ove godine 25 autora je, u galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli, izložilo 57 radova.

Tradicionalna selektivna izložba likovnih umjetnika prilika je da široj javnosti predstave ono što su stvarali u prethodnom periodu, ali i da na svoj način iskažu poštovanje i ljubav prema domovini.

„Upravo mi kao udruženje dokazujemo da se može zajedno živjeti jer u našem udruženju imamo Senaida Buljubašića, Mustafu Beširevića, ali imamo i Vlatka Cimera, imamo Miru Pavlović,imamo Jasenka Đorđevića i vjerujte među nama je nepristojno razgovarati o imenima“, rekao je Nisad Hamzić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika TK.

Izloženi radovi rađeni su klasičnim slikarskim tehnikama: ulje na platnu i staklu, akril na platnu, akvareli, crteži i skulpture, a teme su bile raznovrsne.

„Išao sam na motiv koji prvi put radim i koji ću vjerovatno nastaviti raditi, radi se o ponjavama. To je naša bosanska prostirka, svi je se sjećamo, vrlo je dekorativna i dobra je za slikanje.Radim je na platnu u ulju“, kaže Mirsad Telalović, likovni umjetnik.

Ovo je već 25. izložba koju je Udruženje povodom Dana državnosti organiziralo u Bosanskom kulturnom centru TK.

„Ta simbolika broja 25 se nekako poklopila sa Danom državnosti i 25. novembrom.Ono što mogu reći je da ova saradnja traje godinama. Dakle, pored revijalnih imamo i selektivne izložbe“, smatra Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica Bosanskog kulturnog centra TK.

Izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika TK će u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli biti otvorena do 5. decembra.

federalna.ba

BKC Tuzla izložba
Franjevački muzej Livno BiH izložba
0 03.12.2021 14:09
Dan državnosti BiH Banja Luka BiH izložba Stara Bosna
0 27.11.2021 21:16
Orton izložba fotografije Orašje
0 22.11.2021 12:36
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Imamo muzej izložba
0 19.11.2021 20:50