videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Poruka iz džamije Esme sultanije: Nikada ne treba odustajati od dobra i zajedničkog života

„Nikada ne treba odustajati od dobra i zajedničkog života na koji smo stoljećima upućeni i u kojem jedni druge trebamo slušati i razumjeti“, poruka je nakon bajram-namaza u džamiji Esme sultanije u Jajcu, jedine u Bosni i Hercegovini koja nosi ime po ženi. Izgradila ju je polovinom osamnaestog stoljeća Esma sultanija, supruga Mehmed paše Muhsinovića, koji je u dva navrata bio namjesnik Bosne. Srušena u ratu, nacionalni spomenik, pa obnovljena 2010., i danas je inspiracija i putokaz za zajednički život za sve dobro u ljudima.

„Treba slušati i razumjeti jedni druge jer, zaista, nikada ne znate ko će kome biti lijek i olakšanje“, kaže Mirela Humić, predsjednica Asocijacije žena MIZ Jajce Esma sultanija.

Prema predanju, Esma sultanija, kćerka sultana Ahmeda Trećeg i supruga namjesnika Bosne, tražeći lijeka za neizlječivu bolest, stigla je do izvjesne vidarice Ljube Vidakove, koja joj je kazala da u mjestu gdje se spajaju dvije rijeke, ondje gdje se voli, mrzi i moli - izgradi tri zadužbine. I uz dvije ćuprije na Vrbasu sagradila je džamiju.

„Sama ova legenda, ustvari, kaže da su ljudi - bez obzira na to ko su, šta su, kako se zovu i odakle su - upućeni jedni na druge“, objašnjava Humić.

I ne samo za blagdane, čemu se uči cijelog života u okviru ove džamije, posebno u radu sa mladima, jer vjera obavezuje na poštovanje i stalno nastojanje da se bude bolji.

„Da širimo ljubav jedni među drugima, da veselimo jedni druge, da činimo veliko dobročinstvo“, poručuje mualima Alma Kubura-Glamočić.

Džematlija Vernes Jašarević dodaje: „Ako nema međusobne ljubavi i poštovanja - nema ni Bajrama. Jer je rečeno - budi u dobru sa svim ljudima. To je istinska poruka Bajrama - da budemo dobri sa svim ljudima“.

Stoga je bajram-namaz u ovoj džamiji, jedinoj sa ženskim imenom, a koja je i danas inspiracija, baš kao i blagdan koji se dočekuje otvorenih srca, poseban. Da bi ova džamija i dalje ostala putokaz za zajednički život udruženje žena Medžlisa Islamske zajednice realiziralo je projekte poput predstave i slikovnice o Esmi sultaniji.

„Kruna tih svih aktivnosti je pjesma Esma sultanija - tekst za tu pjesmu je napisao naš sugrađanin Anto Brtan, a grupa Asocijacije žena i MIZ Jajce je uradila sve ostalo“, kaže Humić

Glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić ističe: „Esma sultanija je ostavila hajrat. Taj hajrat i dan danas služi i ženama i muškarcima i vjernicima i onima koji to nisu. Taj hajrat je ostavljen da bude svjedočanstvo nama živima od onih koji su preselili. Poruka iz džamije, ali i Esme sultanije, jeste da nikada ne odustajemo od dobra“.

Jer čineći dobro, razumijemo i volimo jedni druge, a što i jeste istinska bit vjere u Boga i bajramska poruka. I samo se tako možemo nadati da ćemo jedni drugima biti lijek i olakšanje.

federalna.ba

Esma sultanija Jajce Bajram Ramazanski bajram
SBK turizam vodopad Jajce Travnik Plava voda
0 01.07.2022 22:56
Pozorišne igre BiH Jajce
0 29.06.2022 22:10
obuka spašavanje GSS Plivsko jezero Jajce
0 10.06.2022 20:47
Federalni radio Jajce
0 03.06.2022 16:56