"Poništiti sve presude donesene kada su Debevec i Mehmedagić bili na funkcijama"

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada RS-a na sjednici u petak, 22. decembra, posredstvom resornog ministarstva, uputiti zahtjev da svi sudski procesi vođeni dok su na funkcijama bili uhapšeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehemdagić budu proglašeni ništavnim i vraćeni na ponovna odlučivanja.

Nakon današnjeg odgođenog ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću Višković je naglasio da je ključno pitanje koliko je ovaj proces raspakovao mnoge stvari u ovoj zgradi Suda BiH. Prema njegovim riječima, očigledno je da je postojala sprega advokata, predsjednika Suda BiH i OSA-e.

Višković je istakao da Republika Srpska ima pravo na to i da se to ne odnosi samo na predmete protiv pripadnika srpskog naroda, kojih je najveći broj, nego na sve predmete, odnosno i one protiv pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Ovo je otvorilo ledeni brijeg koji se počeo nezaustavljivo topiti i nadam se da će donijeti dobro cijeloj BiH kako bi se riješili neustavnih institucija i toga da pojedinci u tim institucijama mogu da rade šta hoće, a pogotovo da rade to za veliki novac", rekao je Višković novinarima nakon današnjeg ročišta u Sarajevu.

On smatra da ozbiljni mediji treba da postave pitanje šta treba da očekuju građani jedne zemlje kad čuju da je uhapšen predsjednik Suda, direktor OSA, jedan od vodećih advokata, jer su namještali presude. Višković je naglasio da većina građana ne želi da živi u takvoj zemlji.

federalna.ba

Radovan Višković
Siniša Karan Radovan Višković Nenad Stevandić Mreža
0 09.07.2024 21:29
negiranje genocida genocid u Srebrenici Radovan Višković Ramiz Salkić
0 03.07.2024 21:25
Nermin Nikšić Milorad Dodik Radovan Višković napadi na povratnike
0 03.05.2024 16:50
Drina Buk Bijela HE Buk Bijela Radovan Višković
0 26.03.2024 21:56