Prilog Aide Hasanbegović

Političke igre za prijestolje - Bosna i Hercegovina nema zakon o gasu, niti državni regulator

Iako je Bosna i Hercegovina u određenim segmentima napredovala kad su u pitanju implementacije ugovora, obaveze koje je preuzela sa Energetskom zajednicom još uvijek nisu ispunjene. Otvoreno pitanje je i dalje državni zakon o gasu.

Ove sedmice direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski predstavio je godišnji izvještaj Sekretarijata koji govori o napretku svih ugovornih strana, uključujući i BiH. Na osnovu  prezentacije jasno je da naša zemlja ne izvršava preuzete obaveze iz ugovora niti uvjete iz ranijih energetskih paketa. U izvještaju se navodi da nema vidljivog napretka u oblasti zakonodavstva, niti u uspostavljanju jedinstvenog energetskog tržišta u BiH. A upravo plan Energetske zajednice je integrirano energetsko tržište Evropske unije i susjeda. Već duže vrijeme iz Sekretarijata upozoravaju da Bosna i Hercegovina kao pretendent za članstvo u Evropskoj uniji nije napravila napredak u implementaciji pravne stečevine EU-a za električnu energiju, plin i naftu. Kamen spoticanja je usvajanje državnog zakona o gasu. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je 7. februara u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu koji podrazumijeva ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostavu državnog za oblast prirodnog gasa. Međutim, taj prijedlog Republika Srpska nema namjeru podržati, kaže pomoćnik ministra za energetiku entiteta RS Milan Baštinac:

“Bećirović, umjesto što forsira priču koja nije realna, mogao bi da izazove u Srpskoj kontraefekat i da mi tražimo neke modele po ugledu na EU, a u skladu sa energetskom zajednicom, koji su mnogo nepovoljniji za Federaciju BiH.”

Banja Luka će nastaviti da insistira na entitetskom regulatoru, poručila je Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, koja je glasala protiv Bećirovićevog prijedloga:

„Stav Republike Srpske jeste da je energetika u nadležnosti entiteta, dakle Republike Srpske.“

Pokušaji da državni zakon o gasu bude usvojen postoje već 15 godina, a uvijek je kamen spoticanja bio državni regulator, pojašnjava  energetski stručnjak Almir Bećarević.

Prijedlog Denisa Bećirovića odnosi se, među ostalim, na rješavanje alokacije kapaciteta, razvoj transportne mreže, balansiranje, tržište gasa, uspostavu jedinstvenih mrežnih pravila, certifikaciju i razdvajanje operatora transportnog sistema te na brojna druga važna pitanja za sektor prirodnog gasa. Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski je posebno naglasio važnost jedinstvenog operatera za gas, važnost dekarbonizacije, te podsjetio da, iako su mjere sankcija za BiH ukinute u decembru na period od dvije godine, uvjeti i dalje ostaju.

Bosna i Hercegovina nije izvršila svoje obaveze ni iz drugog ni iz trećeg energetskog paketa na što se obavezala, a već je na snazi i peti u Energetskoj zajednici. Neizvjesno je hoćemo li izvršiti svoje obaveze u smislu prilagođavanja legislative zakonima Evropske unije, a rok do kojeg bi BiH trebala dostaviti nacrt zakona o električnoj energiji je 30. juna. Teško je povjerovati da će rok biti ispoštovan, unatoč potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iz kojeg proizilazi obaveza usklađivanja energetskog sektora.