videoprilog Danice Radović (Federacija danas)

Podaci iz prošle godine - koliko je daleko BiH od Evropske unije?

Godinama čujemo poruke kako zemlje članice EU žele da BiH stekne status članice. No, put je dug i čini se trnovit. Prema pojedinim istraživanjima, moglo bi se reći da nema želje za stjecanjem kandidatskog statusa. Da budemo precizni, Alternativni izvještaj o napretku BiH na putu za članstvo iz protekle godine predočen je javnosti. Podaci su sramni. Zakonodavna i izvršna vlast u stanju blokade. Prebacivanje nadležnosti sa jednog nivoa vlasti na drugi. Izborni proces blokiran. Sve je to slika koju šaljemo onima koji nas žele kao ravnopravnu članicu u EU-a.

Situacija je frustrirajuća, poručuju kreatori Alternativnog izvještaja o napretku BiH na puta za članstvo u EU, iz godine u godinu samo nazadujemo. Nakon nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, na snagu su stupile blokade i stopiranja reformskih zakona. Krivica je na domaćim političarima, ali i međunarodnoj zajednici.

“U momentu u kojem ne znamo hoćemo li imati izbore, kada se pominju ponovo mirni ili kakvi razlazi - iz Brisela neko dođe, slika se sa tim ljudima, rukuje se, smije, ide jede ćevape, pričajući kako očekuje od ljudi koji rade sve da do toga ne dođe - da se u mjesec-dva počnu usvajati 14 prioriteta”, kaže Denis Čarkadžić, istraživač Udruženja građana Zašto ne i Istinomjer.

Prema podacima, nismo na dobrom putu. Ljudska prava su zanemarena, na polju zakonodavstva ništa nije urađeno, a vladavina prava stagnira. Na putu ka EU smo dakle - nidokle.

“Znamo da je zakon o sukobu interesa je u proceduri punih pet godina, zakon o VSTV-u također, zakon o javnim nabavkama... Sve su to teme koje bi trebale regulisati vladavinu prava, sve one stagniraju, a možemo reći i nazaduju kada pogledamo rezultate pogotovo pravosudnih institucija”, navodi Edo Kalinić, koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija.

Dragana Dardić, koordinatorica u Helsinškom parlamentu građana Banja Luka, podsjeća: “Srednjoročni program za suzbijanje disrtiminacije u vrijeme pisanja izvješaja nije bio poslat na usvajanje Vijeću ministara BiH, akcioni plan za poboljšanje položaja LGBT zajednice nije usvojen, bilježimo porast broja trgovine djecom, ženska prava također na neki način stagniraju”.

Država nije osigurala uvjete za funkcionisanje civilnog društva. Govor mržnje dolazi od najviših državnih zvaničnika, a korupcija cvjeta.

“Pesimistična sam, ne vidim neki pomak i da će se u dogledno vrijeme nešto promijeniti. Mi smo, ako poredimo sa zemljama regiona, ucjerljivo na zadnjem mjestu, aposlutno na začelju, u najgoroj poziciji i položaju kada je put ka EU u pitanju”, upozorava Dardić.

Ipak, vjerovali ili ne, napretka ima na jednom polju - jako bitnom na putu ka integracijama. Pitanje zaštite okoliša, ali i to samo zahvaljujući građanima koji su se usprotivili gradnji mini hidroelektrana.

federalna.ba

EU