Počinje suđenje Dodiku, boračke organizacije iz RS stigle ispred Suda BiH
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Počinje suđenje Dodiku, boračke organizacije iz RS stigle ispred Suda BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se održava glavni pretres u predmetu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, javlja Anadolu.

Pred zgradom Suda BiH u Sarajevu okupili su se predstavnici boračkih organizacija RS-a i određeni broj Dodikovih simpatizera, koji je prije 13 sati ušao u zgradu Suda BiH.

Kako je ranije najavljeno, u toku suđenja Dodiku pred zgradom ove pravosudne institucije prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS-a.

Osim predstavnika boračkih organizacija pred Sudom BiH su i zvaničnici iz RS-a uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS-a Radovana Viškovića.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH, Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR). Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola do pet godina zatvora.

federalna.ba/AA

Milorad Dodik Sud BiH podrška
Milorad Dodik
0 25.02.2024 10:09
HNV BiH Saopćenje Milorad Dodik Bjelorusija Rusija
0 23.02.2024 10:13
New York Times Milorad Dodik Dragan Čović
0 22.02.2024 19:15