Počela proizvodnja Forda Bronco, 125.000 kupaca nestrpljivo čeka FOTO
(Izvor: carscoops.com)

Počela proizvodnja Forda Bronco, 125.000 kupaca nestrpljivo čeka FOTO

Godinu dana nakon premijere, novi Bronco ušao je u serijsku proizvodnju.

Ford je u julu 2020. vratio u život čuveno ime iz svoje prošlosti, a tržište ga je spremno dočekalo pa je do danas američki proizvođač primio više od 190.000 rezervacija, a više od 125.000 kupaca već je naručilo svoj primjerak i sada nestrpljivo čekaju da izađe iz fabrike u Michiganu.

Ford je inače u ovaj pogon uložio dodatnih 750 miliona dolara i zaposlio još 2.700 radnika, kako bi postrojenje bilo spremno za serijsku proizvodnju modela Bronco.

Bronco je jedno od najpoznatijih imena iz historije američke auto-industrije, a najprepoznatljivija je njegova prva generacija koja se proizvodila šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, na čiji dizajn se nadovezuje i novi model.

Novi Ford Bronco se vraća na scenu u tradicionalnoj verziji sa 2 vrata, u kojoj se proizvodio od svojih početaka prije više od pola vijeka, ali i u praktičnijoj i komfornijoj varijanti sa 4 vrata. Osim te dve opcije, kupcima će na raspolaganju biti i kompaktniji i urbaniji Bronco Sport, također sa 4 vrata.

Ford je saopštio da je prilikom konstruisanja nove generacije vodio računa da Bronco bude prije svega funkcionalan i upotrebljiv za one svrhe zbog kojih je prvobitno i nastao, a da se na to nadovezuje dizajn spoljašnjosti u retro stilu.

Zato ovaj automobil ima izdašno odstojanje od tla od čak 294 mm, a proizvođač tvrdi da Bronco može da savlada vodenu prepreku dubine do 851 mm, što je, kako kažu, najbolji rezultat u svojoj klasi vozila.

Napadni ugao ovog Fordovog terenaca je 29 stepeni, a silazni 37,2 stepena. Ipak, da bi vozač moga da računa na ove karakteristike, potrebno je da prilikom naručivanja vozila od fabrike zatraži ugradnju velikih terenskih guma promjera 35 inča.

Ford je za pogon savremene verzije modela Bronco odabrao dva motora. Osnovnu varijantu pokreće 4-cilindarski 2.3-litarski EcoBoost sa 270 KS i 420 Nm, a na raspolaganju je i 2.7 V6 koji isporučuje 310 konjskih snaga i 542 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Početna cijena novog Forda Bronco u SAD izosi 29.995 dolara.

Što se tiče modela Bronco Sport, on ima nešto kompaktnije dimenzije, a također će se prodavati u dvije pogonske verzije.

Osnovni model ispod haube krije trocilindarski 1.5 EcoBoost sa 184 KS i 257 Nm, a kupci koji žele snažniji motor mogu da izaberu 2.0-litarski četvorocilindraš sa 248 KS i 372 Nm.

Početna cijena Sport verzije je 28.155 dolara.

federalna.ba/B92.net

Ford Ford Bronco Ford USA Amerika Proizvodnja