videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Otvorena deveta "Amaterska paleta Doboja“

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje u dobojskoj Umjetničkoj galeriji je otvorena deveta "Amaterska paleta Doboja“. Ove godine na Paleti će se, različitim tehnikama likovnog izraza, predstaviti 24 umjetnika među kojima su, uz one sa određenim iskustvom, i umjetnici koji svoj likovni izraz tek profiliraju.

Uprkos otežavajućim okolnostima organizatori su zadovoljni odzivom umjetnika. Na ovogodišnjoj, devetoj po redu „Amaterskoj paleti Doboja“ izlažu 24 umjetnika.

„Sa zaista širokom lepezom i motiva i tehnika i formata, tako da mislim da posjetioci itekako imaju šta da vide", rekla je  Lidija Žarić, v.d. direktorica Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Uz različite formate i motive šarolike su i tehnike likovnog izražaja. 

„Bavim se graviranjem stakla. Tako da sam donio tu tri slike neke", kaže Stojan Blagić, amaterski graver stakla.

Ovim amaterskim stvaraocima dobojska Paleta mnogo znači. 

„Da se mogu približiti, ako ne i ući duboko u onaj profesionalni način izrade i rada, samog kolorita, kompozicije i svega", pojašnjava amaterski slikar Mišo Damjanović.

„Ljubav prema slikarstvu rodila se još od ranog djetinjstva, od malih nogu i to sada njegujem i nadam se da ću kroz život nastaviti da se bavim ovim", navela je Valentina Stojanović, amaterska slikarica.

Deveta „Amaterska paleta Doboja“ za posjetitelje je otvorena do šestog decembra.

federalna.ba

Amaterska paleta Doboja