Otvoren specijalni višemjesečni program NPS-a 'Kultura na ulice'

"Kultura na ulice" je specijalni višemjesečni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji će se održavati na javnim prostorima svih općina. Otvoren je na Trgu Susan Sontag.

Otvorenost je jedan od ključnih segmenata ovog projekta i bitna odrednica baletne umjetnosti. Pokazuje to i predstava "Panta Rei" čije fragmente će publika imati priliku vidjeti večeras u 21 sat.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da ovu ideju koja je dosad bila samo na papiru danas napokon oživljavamo i da pred naše sugrađane dovodimo djelić atmosfere iz naše kuće na Obali. Odabrali smo za ovu noć, što se tiče Narodnog pozorišta Sarajevo, da istupimo sa fragmentom iz baleta "Panta Rei" i sa dijelovima iz naših opera u kojima će učestvovati naš hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Ja vjerujem da svakom izvođaču, bilo da je riječ o opernom solisti, članovima hora, bilo da je riječ o solistima baleta ili ansamblu će biti prelijepo, sam taj osjećaj otvorenog neba, ništa nas ne sputava, naši divni sugrađani, jedan petak, ljetna atmosfera, mislim da nam ne može biti ljepše", navela je koreografkinja Belma Čečo-Bakrač. 

"Mislim da ovakvi projekti u današnjem vremenu postaju neka potreba i nas umjetnika, a i ljudi. Živimo zaista jedno tegobno vrijeme, oko nas su na svakom koraku mnogobrojni problemi, ali evo ako učinimo neke male iskorake i neke velike ideje probamo realizovati na dobrobit svih nas, možda evo jedan petak uveče nekom našem građaninu učinimo ljepšim i toplijim", zaključila je.

federalna.ba

Kultura na ulice Narodno pozorište Sarajevo
Sarajevo performans Together Narodno pozorište Sarajevo art festival ZVRK Jasmina Prolić
0 26.06.2022 19:17
kosa Narodno pozorište Sarajevo
0 24.06.2022 22:15
Narodno pozorište Sarajevo NPS Bijela tabija
0 24.06.2022 20:29
Superar Narodno pozorište Sarajevo
0 17.06.2022 21:05
Superar Hor Bečkih dječaka Narodno pozorište Sarajevo
0 16.06.2022 21:30