videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Otvaranje glavnog pretresa protiv Dodika i Lukića odgođeno iz procesnih razloga

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je iz procesnih razloga odgođen glavni pretres protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta, koji se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodikova odbrana zatražila je odgodu početka suđenja radi ulaganja žalbe na odluku Vanraspravnog vijeća, kojom je odbijen prijedlog za delegiranje vođenja ovog procesa Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Član Dodikovog advokatskog tima, advokat Goran Bubić uputio je procesni prigovor, navodeći kako nisu ispunjeni uslovi za otvaranje glavnog pretresa u ovom predmetu, podsjećajući kako teče rok od tri dana za žalbu na odluku Vanraspravnog vijeća.

Istovremeno je ustvrdio kako nema uvjeta za otvaranje glavnog pretresa, te da bi se u suprotnom prejudicirala odluka po žalbi.

Njegov stav su podržali i Lukićev advokat Mikan Pucar, navodeći kako ima pravo na očitovanje, budući da njemu ništa nije dostavljeno, kao i član Dodikovog advokatskog tima, advokat Anto Nobilo, ocijenivši kako je u ovakvim predmetima od iznimne važnosti striktno se pridržavati zakonskih odredbi. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirsad Strika uvažio je iznesene razloge i odgodio početak suđenja dok Apelacionom vijeće Suda BiH ne odgovori na žalbu odbrane, te najavio uvjetno da će se proces biti nastavljen 20. novembra, za kada je planirano naredno ročište.

Optužnica, aktere ovog slučaja (Dodika i Lukića) tereti da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka određenih procedura.

Suđenje u ovom slučaju pobudilo je iznimno veliko interesovanja  medija i javnosti, a o čemu, među ostalim, svjedoči grupa građana predvođena zvaničnicima entiteta RS koji su se okupili ispred Suda BiH radi podrške predsjedniku RS-a.

Dodik je nakon izlaska iz sudnice ustvrdio kako se primarno radi o političkom procesu, ponavljajući već poznate stavove i prozivajući visokog predstavnika, američkog ambasadora i druge međunarodne zvaničnike, navodeći, između ostalog, kako ovaj proces svjedoči o udaru na suverenitet BiH, te da "više govori o slabosti sistema, nego o nekoj njegovoj ili Lukićevoj krivici".  

Referirajući se na spomenute međunarodne zvaničnike, naveo je kako se radi o ljudima izvan sistema koji pokušavaju da se nadmeću sa legalno izabranim organima na nivou BiH.

- Oni najviše skrnave sve ovo i nemoj niko da misli da ovaj proces i naš dolazak predstavlja priznanje ovako neustavnog i nezakonitog procesa i kolonijalnog ponašanja – kazao je Dodik u izjavi za medije.

Dodao je kako ova zemlja pripada svima te da je RS u ustavnom poretku BiH kao i da pristaje na ustavnu BiH, a ne na "Schmidtovu  i Murphyevu".

- Ovakvim ponašanjem da jedan neizabrani stranac (Schmidt, op. a.) odlukom mijenja zakon i dovodi do sudskog procesa, to zaista ne možete naći nigdje u svijetu – naveo je, dodajući kako RS ne prihvata da bude dio kolonije koju prihvataju u FBiH.

Dodik je , nadalje, ustvrdio kako ima dokaze o tome da osoblje Američke ambasade u BiH posjećuje Tužilaštvo BiH i bave se predmetima te sugeriraju šta treba da se uradi.

Pored ostalih, novinarima se ispred Suda BiH obratio i član Dodikovog advokatskog tima Anto Nobilo, ograđujući se od političkih konotacija i fokusirajući se na pravna pitanja.

Odbacio je tvrdnje u smjeru odugovlačenja procesa, istaknuvši kako je pravo na pošteno suđenje i nezavisan sud temelj svake pravno uređene države i svake demokracije.

- Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, pa onda i građanin Milorad Dodik. To pravo zahtijeva da se ne kontaminira javni prostor i ne prejudicira krivnja – precizirao je Nobilo.

U tom je kontekstu ponovio neke stavove izrečene u sudnici, navodeći i da su u prijedlogu za vođenje postupka u Okružnom sudu u Banjoj Luci podsjetili na izjave međunarodnih i bh. zvaničnika koji su u medijima prejudicirali krivnju Milorada Dodika, te spekulirali o njegovom hapšenju.

Poručio je kako se radi o nedopustivom pritisku na Sud… Napravljena je nepovratna šteta na ovaj postupak i prije nego što je počeo. Po našoj procjeni jedini je način da se maknemo iz Sarajeva – kazao je Nobilo, aludirajući na opravdanost zahtjeva za delegiranje postupka Okružnom sudu u Banjoj Luci, pozivajući se usto i na načelo ekonomičnosti.

- Pozvali smo se i na načelo ekonomičnosti, jer svi okrivljenici i svi svjedoci su iz Banje Luke – konstatirao je  Nobilo.

U nastavku su uslijedile izjave zvaničnika iz RS-a – Željke Cvijanović, Staše Košarca, Radovana Viškovića…, koji su pružili podršku Mioradu Dodiku, ponavljajući uglavnom već poznate stavove.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik Miloš Lukić
Milorad Dodik
0 25.02.2024 10:09
HNV BiH Saopćenje Milorad Dodik Bjelorusija Rusija
0 23.02.2024 10:13
New York Times Milorad Dodik Dragan Čović
0 22.02.2024 19:15