Osumnjičeni za međunarodno krijumčarenje narkotika u sklopu 'Sky predmeta' izručen bh. pravosuđu

Osumnjičeni za međunarodno krijumčarenje narkotika u sklopu 'Sky predmeta' izručen bh. pravosuđu

Policijski djelatnici Sudske policije Bosne i Hercegovine su od kolega iz Republike Hrvatske preuzeli i u Kompleks pravosudnih institucija BiH izručili osumnjičenog Jovana Jošila (1983.), nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH.

Osumnjičeni Jošilo je pod istragom u 'sky predmetima' kodnog naziva “Tansporter” i “Storage” i tereti se za organizirani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, a Tužiteljstvo i partnerske policijske, pravosudne i sigurnosne agencije, dugo vremena su tragale za njim, jer se nalazio u bjekstvu.

Osumnjičeni je prošle godine lišen slobode u R Hrvatskoj, na području Istre, gdje je koristio krivotvorene osobne dokumente, nakon čega su pokrenute aktivnosti u okviru međunarodne suradnje, za njegovo izručenje u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što su pripadnici Sudske policije BiH, od kolega iz Hrvatske, danas oko 13 sati preuzeli osumnjičenog, on je uz visoke mjere osiguranja, doveden u Kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje je na snazi mjera pritvora koja mu je određena raspisivanjem potjernice od Suda BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju, koji će poduzeti dalje potrebne korake u njegovom procesuiranju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH