Osumnjičeni u akciji kodnog naziva 'Verona' predat Tužiteljstvu BiH
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Osumnjičeni u akciji kodnog naziva 'Verona' predat Tužiteljstvu BiH

Policijski djelatnici MUP-a RS predali su Tužiteljstvu BiH osumnjičenog Marka Ikića, rođenog 1963. godine u Kalesiji, nastanjenog u Zvorniku, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom u predmetu kodnog naziva “Verona” i osumnjičen je da je organizirao kriminalnu skupinu i zajedno sa drugim osobama sudjelovao u nezakonitom pribavljanju osobnih dokumenata Bosne i Hercegovine pripadnicima struktura organiziranog kriminala iz BiH i regiona.

Prema prikupljenim podacima, osumnjičeni i sa njim povezane osobe, na nezakonite načine i na temelju krivotvorenih dokumenata vršili su pribavljanje važećih CIPS dokumenata, na druge identitete, kojima su omogućavali počiniteljima kaznenih djela da se skrivaju od tjeralica i potraga policijskih i pravosudnih agencija Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Prilikom pretresa izvršenih po naredbi Suda BiH, kod osumnjičenog su pronađeni različiti dokumenti, obrasci i pečati različitih ustanova i institucija, za koje se pretpostavlja da su korišteni za izvršenje kaznenih djela.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajuća tužiteljica donijet će oduku o pokretanju prijedloga za mjeru pritvora, kao i narednim istražnim radnjama i aktivnostima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH