Osmani razgovarala sa Stainmaierom o podršci Nemačke prijemu Kosova u Vijeće Evrope
(Izvor: Ilustracija/klankosova)

Osmani razgovarala sa Stainmaierom o podršci Nemačke prijemu Kosova u Vijeće Evrope

 Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopstila je da je jučer telefonom razgovarala sa predsjednikom Nemačke Frank-Walterom Stainmaierom na temu članstva Kosova u Vijeću Evrope.

Osmani je navela da je sa njemačkim kolegom diskutovala o članstvu Kosova u Vijeću Evrope, kako bi se taj proces uspješno završio.

“Naglasila sam kritičnu važnost uspješnog završetka ovog procesa kako bismo osigurali da svi naši građani što prije imaju koristi od mehanizama Vijeća“, napisala je Osmani na platformi X.

Osmani je, također, rekla da članstvo Kosova neće biti samo pobjeda za ljudska prava, već i pobjeda za evropski kontinent i vrijednosti na kojima snažno stoji.

Njemački i francuski zvaničnici posljednjih dana traže od Kosova da započne proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom tako što će evropski nacrt statuta te Zajednice uputi Ustavnom sudu Kosova na razmatranje.

Istovremeno, zamjenik kosovskog ministara za vanjske poslove i dijasporu Kreshnik Ahmeti objavio je da jučer na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope, održanom na nivou stalnih predstavnika zemalja članica, nije razmatrana preporuka Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u vezi sa prijemom Kosova.

“Iako postoji podrška za stavljanje članstva Kosova na ministarsku agendu 17. maja, stav nekoliko zemalja da Kosovo treba da prihvati nacrt statuta Miroslava Lajčaka za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uputi ga Ustavnom sudu na način koji je prihvatljiv za Sud, učinio je da se pitanje Kosova ne nađe na dnevnom redu ministara vanjskih poslova”, napisao je Ahmeti na Facebooku.

Kazao je da se ovaj novi uslov, koji je našao kasno i nezvanično, uopšte ne poklapa sa vrijednostima i principima Vijeća Evrope i sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Ahmeti smatra da je vjerovatno da će ovo glasanje biti odloženo. Prema njegovom mišljenju, do konačnog odlaganja dolazi zbog konfuzije oko dva nezavisna procesa, kao što je članstvo u Vijeću Evrope i dijalog koji pod okriljem EU vode Kosovo i Srbija.

Prošle nedjelje je premijer Kosova Albin Kurti odbio zahtjev nekih međunarodnih faktora da Vlada Kosova uputi Ustavnom sudu evropski nacrt statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom, kao preduslov za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Kurti je kazao da je nakon uslova da se sprovede presuda Ustavnog suda Kosova o zemljištu manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno, iz nekih evropskih prijestonica došlo i uslovljavanje Zajednicom. On je kazao da je Kosovo ispunilo sve uslove i preduslove, što je konstatovano i od strane Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je sredinom aprila usvojila izvještaj izvestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uslovljavanja.

Kosovo je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Vijeća Evrope odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a PS je imenovala grčku poslanicu Doru Bakojanis da uradi izvještaj o članstvu Kosova. Kosovo je maja 2022. predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Vijeću Evrope, nakon što se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu februara 2022. godine.

federalna.ba/AA

Vjosa Osmani Frank-Walter Steinmeier Kosovo Vijeće Evrope